Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastavci

Zulfo se vratio u svoje rodno mjesto nakon 26 godina provedenih u SAD-u

povratak
FOTO: Fena

– Želja mi je bila da se vratim dok sam još u snazi za rad, a ne kad budem imao sedamdeset godina. Ja radim i dan danas i radit ću dok mogu. Uživam i volim prirodu, a povremenom idem i u lov sa prijateljima – kaže Mehmedović

Pedeset osmogodišnji Zulfo Mehmedović vratio se nedavno sa suprugom, nakon 26 godina provedenih u Sjedinjenim Američkim Državama, u svoje rodno mjesto Sastavci u opštini Milići.

Radio je kao profesionalni vozač teretnih vozila te je tako obišao skoro cijelu Ameriku. Ipak, sanjao je o povratku u zavičaj i domovinu, što je i učinio prije dva mjeseca.

– Konačno sam se vratio u svoje Sastavke. Vratio sam se iz ljubavi prema svojoj domovini i iz ljubavi prema komšijama koji su dali živote za ovu zemlju. Radeći kao vozač obišao sam cijelu Ameriku, ali nema nigdje ljepše kao u Bosni – kaže za Fenu Mehmedović.

Želja mi je bila da se vratim dok sam još u snazi za rad

Odlučio je da se na svom posjedu u Sastavcima bavi poljoprivredom, a kaže i da je veliki ljubitelj prirode.

– Sa suprugom sam posadio mnogo povrća i jedan veliki voćnjak. Nas dvoje smo stalni povratnici u našem selu, a drugi prijeratni stanovnici dolaze povremeno. Prije rata u selu je bilo 20 domaćinstava. Ličnim sredstvima sam izgradio svoju kuću i ovdje sam najsretniji – ističe Mehmedović.

Iako je proveo 26 godina u Americi, ipak je odlučio da se vrati u svoje rodno mjesto gdje želi provesti ostatak života.

– Želja mi je bila da se vratim dok sam još u snazi za rad, a ne kad budem imao sedamdeset godina. Ja radim i dan danas i radit ću dok mogu. Uživam i volim prirodu, a povremenom idem i u lov sa prijateljima – kaže Mehmedović.