Žuljević: Čovićeve najave o mobilizaciji hrvatskog naroda su zastrašivanje

BiH

aner zuljevic2223

Delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda federalnog Parlamenta Aner Žuljević naveo je kako je zanimljivo da je Dragan Čović evropskim zvaničnicima u Briselu priču o stvaranju islamske države u BiH predstavio skoro u isto vrijeme nakon rezolucije Skupštine u Kantonu 10, kojom se negiraju presude Haškog suda za ratne zločine i izražava navodna bojazan od formiranja “islamskog halifata” – saopćeno je iz te stranke.

– Čovićeve najave o mobilizaciji hrvatskog naroda služe samo za zastrašivanje naivnih i ucjenjivanje njegovih političkih partnera, kako bi zaustavili procese koji idu u smjeru jačanja BiH i njenih institucija. Umjesto odgovora na pitanje koje mu je u Briselu zasigurno bilo postavljeno, a to je pitanje implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučajevima “Sejdić-Finci”, “Zornić” i “Pilav”, Čović je međunarodnim zvaničnicima pokušao “prodati” vlastite nazadne teorije – navodi Žuljević u pisanoj izjavi.

Dodaje da je na pitanje nepriznavanja Ustavom zagarantovane konstitutivnosti Srba, te ravnopravne upotrebe srpskog i bosanskog jezika u kantonima kojim on vlada, „Čović zvaničnicima EU ponudio paranoidnu fantaziju o prijetnji uspostave islamskog halifata“.

– Nastavak segregacijske politike, koju je Dragan Čović vješto umotao u celofan ugroženosti hrvatskog naroda u BiH i pokušao je prodati u Briselu evropskim zvaničnicima, samo je dodatni dokaz koliko Čović i njegov HDZ-e ne odustaju od priče o trećem entitetu. Evidentno je kako HDZ-e i Čović, što zbog nervoze zbog kandidature Željka Komšića, što zbog odbijanja njihovog apsurdnog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, sada dodatno žele zakomplikovati situaciju u BiH, izmišljajući vještačke sukobe sa svima koji se ne slažu sa njihovim namjerama – navodi Žuljević.

Dodaje kako „nismo morali dugo iščekivati Izetbegovićev ‘patriotski’ protivnapad kojim je još jedan izrežirani i dogovoreni predizborni ‘sukob’ SDA i HDZBiH dobio svoj epilog“.

– U međuvremenu, građani i dalje plaćaju “akcizne” cijene goriva uz očekivani porast cijene svega ostaloga, a budući penzioneri očekuju za tridesetak posto niže penzije – navodi u svojoj izjavi Žuljević, saopćeno je iz SDP-a BiH.