Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protest radnika Hidrogradnje: Fadile izađi i ponesi naše pare (FOTO)

BiH

_X4A4748
Foto: I. Kralj

Bivši radnici Hidrogradnje blokirali su na nekoliko minuta saobraćajnicu ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, javlja BHRT. Odlučili su se na taj korak nakon što nisu primljeni na razgovore kod nadležnih u Vladi. Bivši radnici Hidrogradnje kažu da je ta blokada bila samo upozorenje.

Nakon što nisu dobili dozvolu policije za blokadu magistralnog puta M-17, bivši radnici Hidrogradnje najavili su da će pred zgradom Vlade Federacije BiH početi i štrajk glađu.

“Danas je 70 godina postojanja Hidrogradnje Sarajevo, a radnici su doživjeli da štrajkuju na cesti. Tražimo naše zahtjeve, zna se. Čekamo odgovor iz Vlade Federacije, oni su na sastanku. Sad ja ovim putem javno ponovo pozivam premijera Novalića i gospodina Fazlagića (stečajni upravnik u Hidrogradnji) da sjednu zajedno, da probaju naći modus da se ovi ljudi namire, odnosno da penzioneri odu u penziju, a ovo ostalo… ono po Zakonu o stečaju što nas sljeduje od 30.09.2016. godine – osam plata i otpremnina”, rekao je predstavnik bivših radnika Hidrogradnje Meho Šabanović.

Šabanović je dodao da će radnici danas donijeti konačnu odluku o štrajku glađu i blokadama saobraćajnica.

Radnici traže isplatu osam plata, otpremnine, te uvezivanje staža za 272 radnika koji imaju uslove za penzionisanje.

Predstavnik radnika Meho Šabanović napomenuo je da su se radnici obratili i ministru za boračka pitanja Federacije BiH, s obzirom na to da su neki od njih ujedno i bivši borci i ratni vojni invalidi.

Radnici, kako kažu, traže samo svoje i tuđe im ne treba, te Federalnom premijeru poručuju “Izađi Fadile i ponesi naše pare”