Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žuljević: HDZ BiH od Aluminija Mostar želi napraviti novi Soko

MO_Soko_Mostar

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u Domu naroda Federalnog parlamenta, povodom informacija o stanju u kompaniji Aluminij Mostar, smatra da predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pod krinkom  “spašavanja” javnih preduzeća u Hercegovini iznosi niz neistina optužujući sve i svakoga za stvari koje su godinama radili upravo kadrovi HDZ-a i njihovi finansijski pokrovitelji.

aner-zuljevic-1-620x300

“Žalosno je kako upravo oni, koji su kreirali milionske gubitke u tim istim kompanijama, koje danas  posluju puno bolje nego za njihovog vremena, pokušavaju blokadama izvršne vlasti ostvariti svoje sebične političke interese na nezakonit način.

Potpuno im je svejedno što takvim ponašanjem nanose štetu svim građanima FBiH.

Puno je dokaza kroz proces privatizacije u Hercegovini koji potvrđuju kako izgleda “spašavanje” firmi koje su vodili kadrovi HDZ-a. Najilustrativniji primjer je uništavanje kompanije Soko Mostar, koji je sa više hiljada radnika doveden na desetke uposlenih. Podsjećam javnost da je gotovo cjelokupan aktuelni vrh HDZ-a BiH učestvovao u uništavanju ove kompanije.

Covic_Sudjenje

Nevjerovatno zvuči da o teškom stanju u Aluminiju pričaju oni koji su ga tu i doveli, pa se s pravom pitam da li je nervoza HDZ danas ovako velika zbog toga što Aluminij u posljednje vrijeme pokazuje pozitivne trendove poslovanja, što vjerovatno ne odgovara njihovom pripremljenom scenariju koji smo ranije vidjeli u Sokolu.

Na kraju, vrijeme je da HDZ shvati kako izborni rezultat prije svega zahtijeva odgovorno ponašanje u cilju rješavanja problema građana, a ne navodni legitimitet za političko lešinarenje nad javnim kompanijama, pritom kršeći sve zakone i procedure”, navodi u svojoj izjavi Žuljević.