Pilav: Svaka greška u vječitom derbiju može uzrokovati i nerede

Bivši FIFA arbitar: Svaka greška u vječitom derbiju može uzr

Elmir Pilav, direktor Sektora za takmičenje i upravljanje događajima Nogometnog/Fudblskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) donedavno bio je i FIFA arbitar. Sudio je najzahtjevnije utakmice Premijer lige BiH, te i tri vječita derbija između Sarajeva i Željezničara.

Na stadionu „Grbavica“ pravdu je dijelio u 90. okršaju „plavih“ i „bordo“ fudbalera, a utakmica je završila bez pobjednika i golova. Pilav je bio delegiran i za 95. vječiti derbi, vjerovatno, jedan od onih koji se najmanje pamte, jer je utakmica odigrana bez prisustva publike. I tada nije bilo golova. Posebnu čast imao je jer mu je ukazana prilika da sudi u jubilarnom 100. „vječitom“, kada je na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase – Koševo“ Sarajevo slavilo, rezultatom 1:0.

„Suditi vječiti derbi Sarajeva i Želje izuzetna je čast, posebno za nas koji živimo u Sarajevu. Velika je to utakmica, u kojoj imate i veliku odgovornost, jer svaka greška može utjecati na rezultat, a nerijetko i izazvati nerede na tribinama. Svi znamo šta znače derbiji Željezničara i Sarajeva, što zbog velikog rivalstva, što zbog bodova i plasmana na tabeli. Drago mi je da mogu reći da sam sudio tri derbija i da tokom i nakon utakmica nisam imao nikakvih problema. Svi susreti bili su korektni i bez primjedbe na moje suđenje“, istakao je Pilav za Anadolu Agency.

Kaže, kako ne želi, niti iz današnje pozicije može dijeliti savjete Banjalučaninu Ognjenu Valjiću, sudiji današnjeg ukupno 125. i 105. prvenstvenog vječitog bh. derbija.

„Ognjen je jedan od naših najboljih sudija. Uvjeren sam kako će dobro obaviti posao i želim mu svu sreću. Neće mu biti lako, ali ima i znanja i iskustva da na valjan način odradi sve što donese najveća utakmica u bh. fudbalu“, rekao je Pilav.

Do kraja nikada neizvjesnijeg šampionata ostala su još tri kola. Današnji „sudar“ Sarajeva i Željezničara (početak u 17 sati na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase – Koševo“) u konačnici mogao bi odlučiti i o novom prvaku BiH (nakon 27. kola na tabeli vodi Sarajevo sa 59 bodova, jednim više od Želje). „Gužva“ je i za izlazak u Evropu, ali i u borbi za opstanak, pa je N/FS BiH obratio posebno pažnju na regularnost takmičenja i sigurnosni aspekt preostalih mečeva u ovoj sezoni.

„Apelujemo još jednom na sve da se derbi odigra u fer i korektnoj atmosferi, da bude praznik fudbala. I ne samo derbi nego i sve preostale utakmice ovog, ali i preostala dva kola nadam se da će proći kako i dolikuje, da svi pokažemo dodatni napredak koji je evidentan u bh. fudbalu posljednjih godina“, zaključio je Pilav.