Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naknade koje su uzimali članovi ESV-a bezobrazluk sa ozbiljnim posljedicama

aner zuljevic

Nakon što je portal Fokus.ba danas objavio da su pojedini članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBIH uzimali naknade na koje nisu imali pravo, na što su upozorili federalni revizori, stigle su prve reakcije.

Aner Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH izjavio je da je ESV u ovom mandatu pokazalo svu svoju nesvrsishodnost kada su u pitanju interesi onih koje bi trebalo da štiti.

„Vlada FBiH je nakon teškog pregovaračkog iskustva oko radnog zakonodavstva, očigledno odlučila da ESV sistemski obesmisli, tačnije ugasi, kako bi nesmetano provodila sve svoje robovlasničke i predatorske reforme i u tome je očigledno uspjela. Niko se više i ne sjeća kad se ESV sastao i šta je razmatrao? Uloga medijacijske institucije koja je trebala tražiti najbolja moguća rješenja na relaciji Vlada, poslodavci i radnici u interesu razvoja ekonomije i boljeg životnog standarda radnika je doslovno ugašena. Danas je više nego jasno kako je gašenje uloge ESV-a, te politički pokušaj osvajanja sindikata na zadnjem kongresu u stvari dio jedinstvenog vladajućeg koncepta  konačnog obračuna sa radnicima ove zemlje, koji se ovih dana završava poreznom reformom, a koja je u protivljenju toj reformi ujedinila i radnike i poslodavce“, naveo je Žuljević.

Uzimati mjesečne naknade za nerad, a predstavljati se za vijeće koje brine o ekonomskim i socijalnim potrebama društva – dokaz je bezobrazluka sa ozbiljnim posljedicama, smatra Žuljević.

Dodao je da je ESV, u ovakvoj formi kakav danas imamo, kao direktni rezultat vladajuće politike, zapravo, postao samo još jedan budžetski nametnik.

„Taj nametnik je specijalizovan za veliki nerad i dobre paušale, i to naročito uspješan u uzimanju naknada za neodržane sjednice. Ovo tijelo radi sve suprotno od onog za što je zaduženo, pa umjesto afirmiranja socijalnih prava zaposlenika, ali i poslodavaca, godišnje utroši preko 120.000 KM, svaki mjesec uredno uzimajući paušal, iako se sjednice ne održavaju. Ne čudi negativan revizorski izvještaj, ali je zabrinjavajuće da ESV čine članovi Vlade FBiH, Saveza samostalnih sindikata i Udruženja poslodavaca, a da niko, osim SSSBiH, ne vidi problem u ovome“, kazao je Žuljević.

Prema Žuljeviću, postavlja se ključno pitanje: kako će radnici i poslodavci vjerovati ovim i ovakvim tijelima?

„Ili je ovo sve dio ciljane i namjerne politike koja treba u javnosti stvoriti ambijent za gašenje institucija dijaloga između radnika i poslodavaca kako bi se nesmetano i bez buke nastavio koncept implementacije reformi divljeg kapitalizma“, zaključio je Žuljević.