Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žuljević: Po hitnom postupku suspendirati naknade za odvojeni život

aner zuljevic

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine početkom ove godine predložila je puno suspendiranje korištenja naknade za odvojeni život, podsjetio je danas delegat ove partije u Domu naroda Federalnog parlamenta Aner Žuljević.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) proveo je istraživanje o korištenju ove naknade kada su utvrđene i nepravilnosti, a Žuljević podsjeća da su on i poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elvir Karajbić uputili izmjene zakona u parlamentarnu proceduru čime bi se to pravo suspendiralo.

Važeća pravila korištenja naknada za odvojeni život dala su mogućnost delegatima da sami biraju stanove i iznose zakupnina koje će biti isplaćivane od naknada. U januaru 2017. godine naknada je povećana sa 600 na 800 KM, što nije imalo podršku SDP-a, kaže se u saopćenju.

Žuljević je izrazio nadu da će istraživanje CIN-a doprinijeti da se svaki pojedinačni slučaj bude ispitan te podstaći da se izmjene zakona, koje je SDP predložio, usvoje u hitnom postupku kako bi se stavila tačka na ovakvu formu definicije poslaničkog/delegatskog prava, saopćeno je iz SDP-a BiH.