Žuljević: Transplantacija je jedini spas za bubrežne bolesnike (FOTO / VIDEO)

BiH

zuljevic_bubrezni_bolesnici_2

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u Federaciji BiH zajedno s donorskim mrežama Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine obilježilo je danas Svjetski dan bubrega, u okviru kojeg su poručili da se u BiH više bave posljedicom nego sprečavanjem bubrežnih oboljenja.

Svjetski dan bubrega se inače obilježava svakog četvrtka u trećem mjesecu, ali su organizatori današnjeg događaja odabrali nedjelju da bi se akciji mogao odazvati veći broj osoba.

– Cilj nam je da se posvetimo prevenciji jer svaka deseta osoba u svijetu ima neku vrstu bubrežne bolesti, a da toga nije ni svjesna – kazao je novinarima predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Tomislav Žuljević.

Rekao je da posjetioce na ovaj način informiraju o simptomima bubrežne bolesti i kako je na vrijeme liječiti.

– Nažalost, mi se bavimo samo posljedicama, a i time što se bavimo nismo na nekom nivou jer je mali broj transplantacija, a ni dijaliza nam nije kvalitetna, kao ni lijekovi – naglasio je Žuljević.

Poručio je da se mora povećati broj transplantacija jer je to jedini spas.

Svjetski dan bubrega je inicijativa Međunarodnog društva nefrologije (ISN) i Međunarodne Federacie bubrežnih fondacija (IFKF). Ove godine Svjetski dan bubrega i Dan žena podudaraju se istog dana, te se obilježavaju pod sloganom: Bolest bubrega i žensko zdravlje – uključi, procijeni, osnaži.

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega je započelo 2006. godine.

Bubrezi imaju višestruku ulogu u organizmu: stvaraju urin, pročišćavaju krv i tako odstranjuju višak tekućinu i štetne tvari iz krvotoka, reguliraju ravnotežu natrija i kalija u organizmu, sudjeluju u regulaciji krvnog pritiska, proizvode ADH (antidiuretski hormon ili vazopresin) koji sudjeluje u regulaciji krvnog pritiska i regulišu kiselost tjelesnih tekućina.