Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Društvo novinara BiH

Zupčević: Mediji jedan od glavnih stubova demokratskog društva

drustvo novinara

Uslovi u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini su teški, pa ipak prema nekim istraživanjima, mediji su institucije kojima građani najviše vjeruju

Povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, predsjednik Društva novinara Bosne i Hercegovine Faruk Zupčević uputio je čestitke svim novinarima i medijskim radnicima u BiH.

– Mediji i novinari, jedan su od glavnih stubova demokratskog društva i kao takvi imaju veliku odgovornost da istinito informišu građane naše zemlje o svim procesima u vezi njihovog svakodnevnog života, te je nedopustivo da ih iko sprječava u tome. Novinari i mediji Bosne i Hercegovine su i u ovom teškom vremenu za čovječanstvo bili stalno na prvoj liniji odbrane od virusa Covid 19, informišući građane o svim opasnostima i teškoćama koje su zaprijetile svijetu i do sada odnijele više od 270.000 života. Iako pandemiji ni izbliza nije kraj, mogli bismo reći da su novinari pravovremeno, profesionalno i odgovorno informisali građane, pri tom ne šireći strah i paniku – navodi Zupčević.

Uslovi u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini su teški, pa ipak prema nekim istraživanjima, mediji su institucije kojima građani najviše vjeruju. Naravno, dodao je Zupčević, to je prilika i obaveza medija da se ojača njihova uloga kako bi se unaprijedio njihov položaj u društvu koji je sada jako loš.

Prema procjenama, 35 posto novinara u medijskoj zajednici Bosne i Hercegovine, koja ima više od 3.000 zaposlenih, radi na crno. Potpisani ugovori su nepovoljni. Najčešće na određeno vrijeme, bez uplaćenih doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje. Novinari najčešće rade za plaće koje se kreću od 300 do 500 eura. Sigurnost rada novinara je također upitna.

– U proteklih 10 godina, prema podacima misije OSCE-a u BiH, evidentirano je gotovo 500 napada na novinare. Prema izvještajima organizacije Reporteri bez granica o slobodi medija, BiH je na 58. mjestu, među 180 zemalja svijeta i najbolja je u regiji. Prema indexu sloboda medija, na osnovu kojeg je sačinjen izvještaj, stoji da Bosna i Hercegovina ima najliberalnije zakone o slobodi medija, ali njihova implementacija i realizacija je zakočena zasićenim pravosudnim sistemom – saopćeno je iz Društva novinara BiH.