Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjednica u Sarajevu

Zvanična odluka CIK-a: Ponavljaju se izbori u Srebrenici i Doboju

Usvajanju ovih odluka prethodio je postupak utvrđivanja povreda izbornog procesa ut im gradovima, a zbog brojnih prijava neregularnosti na dan lokalnih izbora

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu, poništila je izbore na 26 redovnih biračkih mjesta i 2 biračka mjesta u odsustvu u Srebrenici za nivo načelnika i Skupštine općine Srebrenica, održanih 15. novembra prošle godine. Poništeni su i izbori održanih na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Kako je rečeno na sjednici ovim odlukama prethodile su opsežne provjere, te su utvrđene brojne nezakonitosti prilikom glasanja na biračkim mjestima u tim gradovima. Govoreći o Srebrenici tako je, između ostalog, ustanovljeno da su neki birači glasali s nevažećim ličnim kartama, da su dopisivani glasovi nekim kandidatima, da je bilo pokušaja podmićivanja članova biračkih odbora. U saradnji s Agencijom za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, vještacima grafolozima i vještacima kriminalističke struke detektirane su i druge nezakonitosti , te je ustanovljeno da bi nepravilnosti, odnosno njihovo otklanjanje moglo bitno utjecati na rezultat izbora.

Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a kazala je da je odluka u vezi sa Srebrenicom mogla biti donesena i ranije u odnosu na Doboj, jer po njenoj ocjeni u Srebrenici je manji broj biračkih mjesta nego u Doboju. Ona je istakla i da je bila izložena brojnim pritiscima kao članica Komisije koja dolazi iz reda srpskog naroda jer je podržala sam zaključak da se provede istraga o nepravilnostima tokom izbora u Srebrenici. Ona je ocijenila i da nema potrebe da se na današnjoj sjednici iznose detalji odluke, jer će ona vjerovatno biti podložna procjeni Suda BiH, jer će najvjerovatnije uslijediti žalbe na odluku.

-Podržavam prijedlog ove odluke, iako sam izložena najžešćim pritiscima koji su bili na granici krivičnog djela. Kada zaprimite toliko prijava moja je dužnost je da se odredim po tome, ja sam rekla da treba pokrenuti postupak i tako ću postupati u svakom slučaju. Ako je bilo propusta, ako se postavi pitanje odgovornosti izborne administracije svako treba odgovarati za svoje postupke. Želim reći da se niko ne može sakriti iza mene. Dok sjedim ovdje radit ću u okviru zakona i neću pružiti nikom alibi za kršenje Izbornog zakona, a napadi se mogu nastaviti još žešće. Dokazni postupak je bio veoma složen i to je rezultiralo činjeničnim stanjem – istaknula je Bjelica-Prutina.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, kazala je da nju opredijelilo da podrži odluku za poništavanje izbora u Srebenici dokazni material koji je imala priliku vidjeti a koji se odnosi na manipulaciju na biračkim mjestima i s identifikacionim dokumentima.

Hadžiabdić se osvrnula i na to da kada je traženo očitovanje od nadležnih u Srebrenici u vezi s brojnim prigovorima na izborni process da je evidentno da su od svih pitanih dobili gotovo identično pismo u kojem se ne izjašnjavaju o svemu onome što je tražio CIK, nego je samo evidentna negacija neprivalnosti. Ona je potcrtala i da svi ti odgovori sadrže jednu istu rečenicu u kojoj je navedeno da su svi s biračkog mjesta vratili samo jednu osobu zbog lične karte, te da zbog toga te izjave nisu mogle biti cijenjene ni kao vjerodostojne.

Hadžiabdić je naglasila i da je iz izvještaja koji su iz Doboja stizali tokom izbornog dana, 15. novembra prošle godine bilo jasno koliko je prijavljenih nepravilnosti.

I Željko Bakalar, predsjednik CIK-a govorio je o nepravilnostima u Doboju koje iziskuju poništenje izbora u tom gradu.

CIK će odluke o poništenju izbora u Srebrenici i u Doboju objaviti na svojoj internetskoj stranici što će značiti da su ih i dostavili zainteresiranim stranama. Tada će početi teći i žalbeni rok na ove odluke, a iz CIK-a su naveli da će zbog toga subota biti radni dan.

Također, CIK je odnio odluku i o tome da ne postoji mogućnost preuzimanja mandata načelnika Općine Travnik, a nakon što je na izborni dan 15. novembra prošle godine preminuo Mirsad Peco, kandidat SDA koji je i osvojio najviše glasova. Nakon toga su iz HDZ-a Travnik tražili da njihov kandidat kao sljedeći s najviše glasova dobije mandat načelnika, a što je CIK odbio, a potom i Sud BiH, jer postupanja u ovakvim situacijama nisu precizirana Izbornim zakonom BiH.

Slijedom ove odluke CIK će raspisati prijevremene izbore u Travniku.

Inače, od sedam članova CIK-a, njih šest bilo je za ove odluke i to Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić, Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba.

Vlado Rogić, član CIK-a iz reda hrvatskog naroda bio je protiv i poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju i protiv odluke da ne postoji mogućnost preuzimanja mandata načelnika Općine Travnik.

Arnautović je inače predložio da nakon što odluke CIK-a postanu pravosnažne da se razmotre njegovi prijedlozi da se prebroje i svi glasovi pristigli poštom, jer se građanima u dijaspori neće moći omogućiti ponovno glasanje. Također, on je predložio i da se u slučaju ponovljenih izbora u Srebrenici i Doboju imenuje nova izborna adminsitracija u tim gradovima, uključujući biračke odbore, te da CIK imenuje koordinatore koji će nadzirati ponovljene izbore.