Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stromquist i Kavalec

Predstavljeni proriteti povodom švedskog predsjedavanja OSCE-om u BiH

20210121_120708 (1)

Korupcija podriva demokratiju i naša društva, podstiče organizovani kriminal i sistematski prijeti održivom razvoju, demokratiji, sigurnosti, rečeno je konferenciji za medije

A. DUČIĆ

Povodom švedskog predsjedavanja OSCE-om u 2021. god danas je u Sarajevu upriličena konferencija za medije na kojoj su govorile šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec i ambasadorica Švedske u BiH Johanna Stromquist.

Ambasadorica Švedske je kazala da će primarni fokus biti povratak na osnovne fundamentalne zadatke OSCE-a: Odbranu evropskog sigurnosnog poretka. Pružanju podrške OSCE-ovom sveobuhvatnom konceptu sigurnosti i davanju doprinosa riješavanju sukoba u skladu sa međunarodnim pravom.

– U BiH fokus Švedske uz podršku Misije OSCE-a će biti na izgradnji povjerenja i dijaloga, sveobuhvatnoj sigurnosti uključujući i borbu protiv korupcije, kao i na slobodi medija. Poštovanje ljudskih prava, jačanje demokratije, promicija vladavine prava i unapređenje rodne ravnopravnosti će biti sastavni dio našeg cjelokupnog djelovanja – rekal je Stromquist.

Ona je naglasila da korupcija podriva demokratiju i naša društva, podstiče organizovani kriminal i sistematski prijeti održivom razvoju, demokratiji, sigurnosti. Također, borba protiv dezinformacija i zaštita novinara će biti u fokusu.

Ambasadorica Kavalec je izjavila da tokom 2021. OSCE namjerava nastaviti u procesu pružanja podrške izmjenama i dopunama Izbornog zakona u skladu sa preporukama ODIHR-a i presudom Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. u predmetu “Sejdić-Finci”.

– Ovo je od suštinskog značaja za vraćanje povjerenja u integritet izbora i u potpunosti se uklapa u pojam sveobuhvatne sigurnosti. Tokom 2021. maksimalno ćemo iskoristiti ovaj zamah i udvostručiti rad na poboljšanju političke klime. I dalje ćemo zagovarati dijalog i boriti se protiv huškačke retorike. Nastavit ćemo raditi na vladavini prava, borbi protiv korupcije, na sigurnosti i upravljanju pitanja malog oružja i lakog naoružanja, na borbi protiv nasilnog ekstremizma i na pružanju pomoći na polju rehabilitacije i reintegracije osoba koje su učestvovale na stranim ratištima – navela je Kavalec.