Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva kadrovska odluka

Ko je Avril Haines, žena koju je Biden postavio na čelo tajnih službi?

Avril Haines ima sve kvalifikacije za taj posao, kao bivša zamjenica direktora CIA-e. Ona će biti na čelu Bidenovog sigurnosnog tima, sa zadatkom da nadzire sve agencije koje čine američku obavještajnu zajednicu

Prva kadrovska odluka novog američkog predsjednika Joea Bidena bila je postavljanje Avril Haines na čelo nacionalnih obavještajnih službi. Senat je to odobrio, pa je Avril Haines postala prva žena na toj funkciji. Izglasana je s 84 glasa za i tek 10 glasova protiv.

Avril Haines ima sve kvalifikacije za taj posao, kao bivša zamjenica direktora CIA-e. Ona će biti na čelu Bidenovog sigurnosnog tima, sa zadatkom da nadzire sve agencije koje čine američku obavještajnu zajednicu.

Prije toga na toj je funkciji bio John Ratcliffe, vjerni Trumpov pristaša, republikanac iz Teksasa koji za taj posao nije bio kvalificiran, s obzirom na to da je prije toga bio senator, gradonačelnik gradića od 7.000 stanovnika i javni tužitelj u Istočnom distriktu Teksasa.

Avril Haines (53) je pravnica koja je od 2010. radila u savjetničkom timu predsjednika Baracka Obame, od 2013. je kao prva žena bila zamjenica direktora CIA-e, a od 2015. do 2017. bila je zamjenica predsjednikovog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Senator Mark Warner, demokrat iz Virginije, šef odbora za obavještajne poslove u novom Senatu, izrazio je zadovoljstvo izborom Avril Haines:

“Nakon što je četiri godine namjerno potkopavana, obavještajna zajednica zaslužuje snažnu lidericu da je vodi i ponovo oživi”.

Dobila je podršku dobrog dijela republikanaca. Marco Rubio, odlazeći republikanski predsjednik odbora za obavještajne poslove, rekao je da mu je drago da su mu se kolege iz Senata pridružile u potvrđivanju imenovanja Avril Haines na tu važnu funkciju.

Prije potvrde, Avril Haines morala je odgovarati na detaljna pitanja članova senatskog odbora za obavještajne poslove. Među ostalim, odgovorila je da bi SAD trebale zauzeti “agresivan stav” prema prijetnji koju predstavlja Kina.

Također smatra da bi se trebao naći način kako natjerati odgovorne u inozemstvu da plate za štetu počinjenu hakerskim napadima, govoreći u slučaju nedavnog hakiranja SolarWindsa, za što se sumnjiči Rusija.