Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nema BiH na listi

Zvanična odluka: Evropska unija ne otvara granice bh. državljanima

njemacka-granica

Iz EU kažu kako su listu odredili prema broju novih Covid-19 slučajeva, trendu rasta zaraženih, te načinu na koji vlasti upravljaju krizom

Evropsko vijeće zvanično je predložilo ukidanje restrikcija za 15 zemalja i otvaranje granica tim zemljama od sutra, 1. jula, piše Euronews.

Iako se prije nekoliko dana špekulisalo kako bi i Bosna i Hercegovina mogla biti na toj listi, naše zemlje, nažalost, nema među državama kojima su granice otvorene.

Što se tiče drugih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država takođe nema na listi onih kojima je odobren ulazak. S druge strane, Kina je na listi, ali samo ako oni dozvole EU građanima ulazak u njihovu zemlju.

Na listi nema ni Rusije niti Brazila.

Iz EU kažu kako su listu odredili prema broju novih Covid-19 slučajeva, trendu rasta zaraženih, te načinu na koji vlasti upravljaju krizom.

Od ukupnih 54 zemlje koje su razmatrane, na kraju je 15 dobilo dozvolu za ulazak, i to: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj te Kina ukoliko dozvoli recipročne mjere.

Lista će biti revidirana svako dvije sedmice u skladu s razvojem događaja oko epidemije.