TK

Lukavac dobio prvu gradsku pješačku zonu

pjesacka zona lukavac (1)

Kroz izgradnju i uređenje gradske pješačke zone, rekonstruirana je i rasvjeta unutar zone, a postavljene su i nove klupe i korpe za otpatke

Novoizgrađena pješačka zona u centru Lukavca danas je svečano otvorena.

Radovi na uređenju pješačke zone počeli su u februaru 2020. godine, a nisu prestajali ni za vrijeme pandemije COVID-19.

Vrpcu su presjekli Amna Jusufović iz Udruženja za djecu oboljelu od dijabetesa i Tarik Bećirević iz Centra za autizam “Mali svijet”, čime je svečano otvorena pješačka zona.

Planirano je da pješačka zona postane mjesto održavanja većine kulturno-zabavnih manifestacija.

Osobe sa poteškoćama u razvoju dobile su siguran prostor za svoj rad i druge aktivnosti, dok su udruženja djece sa smetnjama u razvoju dobila prostor za organizaciju manifestacija prodajnog karaktera.

Kroz izgradnju i uređenje gradske pješačke zone, rekonstruirana je i rasvjeta unutar zone, a postavljene su i nove klupe i korpe za otpatke, kao i drugi mobilijar kojeg će moći koristiti i djeca koja pohađaju obližnju predškolsku ustanovu.

O ideji izgradnje šetališta u Lukavcu se dugo razgovaralo, ali nije bilo konkretizacije svih ideja i planova. Izradom regulacionog plana za Općinu Lukavac, odnosno izradom plansko-prostorne dokumentacije, planirana je i izgradnja gradske pješačke zone.

Iako osnovni cilj projekta najvećim dijelom doprinosi društvenom razvoju, njegova realizacija će imati efekte i na sektore lokalnog ekonomskog razvoja.

Općina Lukavac je ozbiljno pristupila izradi strateških dokumenata za dugoročni integrirani razvoj uz podršku Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

– Općina Lukavac je zahvalna partnerima što su odlučili da naša zajednička dostignuća okrunimo upravo ubrzanom izgradnjom prve pješačke zone u gradskom središtu, s namjerom da se nastavi dalje i da uže gradsko jezgro postane, u prvom redu, prostor za ugodan boravak i kretanje pješaka – izjavio je načelnik Općine Lukavac Edin Delić, saopćeno je iz UNDP-a.

Kao rezultat ovih napora, Strategija integriranog razvoja Općine Lukavac je jednoglasno usvojena na Općinskom vijeću i danas je važan putokaz daljeg kretanja Lukavca.

– Jedan od prvih projekata koji se realiziraju po Strategiji je ponovno formiranje pješačke zone u gradu koji u vrijeme usvajanja dokumenta nije imao niti jedan metar površine isključivo namijenjene kretanju pješaka, a da to nisu uski trotoari neposredno uz saobraćajnice ili pristupi trgovačko-ugostiteljskim objektima – naglasio je Delić.

Realizacija projekta je primjer dobre prakse koja pokazuje kako se za relativno kratko vrijeme može doći do usaglašene vizije lokalnog razvoja i krenuti u njenu realizaciju, kaže se u saopćenju UNDP-a.