Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije na dodikove poruke

Zvaničnici EU odbacuju bilo kakve izjave ili radnje koje dovode u pitanje postojanje BiH

Stano je naglasio da je stav svih država članica EU jasan

Zvaničnici Evropske unije (EU) su upozorili da odbacuju bilo kakvu izjavu ili radnju koja dovodi u pitanje postojanje Bosne i Hercegovine (BiH).

Reagujuċi na izjavu člana predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji je rekao da “neskriveno radimo na projektu samostalne Republike Srpske (RS) u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine”, portparol EU Peter Stano je naglasio da je stav svih država članica EU jasan, te da to podrazumjeva čvrstu i snažnu privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

“Izjave i radnje koje imaju za cilj preispitivanje teritorijalne suverenosti i integriteta BiH nisu prihvatljive i pozivamo na okončanje uvredljivih i razornih retorika”, poručio je Stano.

Dodik je 12. oktobra kazao da se planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, nakon čega bi RS trebala da formira svoju obavještajnu strukturu.

Portparol Evropske unije objasnio je i da se reakcija šefa evropske diplomatije Josepa Borrella oko dešavanja na sjeveru Kosova dan ranije, treba shavtiti u širem kontektsu. Kako je naglasio, postoji praksa da se slanje kosovskih policijskih snaga na sjever, koordiniše sa međunarodnim faktorom.

“Radi se o tome da kada jedna strana odluči da izvrši nešto na teritoriji koja ima takve specifičnosti, kao što je sjever Kosova, onda pretpostavljate da iako ne postoji sporazum kojim se sprečavaju vlasti da izvršavaju operacije od juga do sjevera, ipak je uobičajena praksa da se ovo koordiniše sa međunarodnom zajednicom i KFOR-om, a takođe i da se obavijeste kolege sa druge strane, kako bi se izbjegla rekacija ljudi, kao što je to bio slučaj juče”, izjavio je Stano.

Prema rečima briselskog portparola, Borrell je regaovao na konkretnu situaciju koja je govorila u širem kontekstu svega što se dešavalo između Kosova i Srbije u vezi sa situacijom na sjeveru.

“Znamo da postoji širi kontekst i veća pozadina za ono što se juče dešavalo. Reakcija visokog predstavnika EU (Borrella) ne može se svesti na policijsko djelovanje čiji je cilj borba protiv korupcije i kriminala. Reakcija je bila jasno povezana sa širim pitanjem koje je simptomatično i pojavljuje se s vremena na vrijeme u ovom konkretnom području Kosova, koje je deo šireg konteksta onoga što se dešava između Srbije i Kosova u njihovim nastojanjima da pronađu način da se dogovore o normalizaciji odnosa”, podvukao je Stano.

Nakon incidenata na sjeveru Kosova, u srijedu 13. oktobra, koji su uslijedili zbog operacije kosovske policije protiv krijumčarenja robe, visoki predavnik EU, Borrell je preko Twittera pozvao na “hitan prekid nasilnih incidenata”.

“Jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive”, objavio je Borrell na Twitteru.