Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj Dženan Memić

Muriz Memić svjedočio u postupku protiv Zijada Mutapa i drugih

PXL_Muriz Memic (1)

Memić je rekao da ga do sinove smrti, 15. februara, niko nije saslušao

U nastavku suđenja Zijadu Mutapu i drugima danas je svjedočio otac nastradalog Dženana Memića, Muriz Memić, piše N1.

Memić je tokom svog iskaza hronološki opisao susrete sa pripadnicima MUP-a KS, ali i tužiocima Tužilaštva KS. Također, svjedočio je o onome što su mu doktori govorili još dok je Dženan bio u komi. Memić se prisjetio susreta sa Dženanom na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

“Sestra mi je rekla ‘pričaj sa njim, čuje te’. Ja sam govorio, on je pomjerio rame. Svaki dan sam išao u šest sati. Jednom je bratu od moje supruge Munevere stisnuo ruku. Također se pomjerio”, prisjeća se Muriz te dodao da im je samo bilo važno da Dženan preživi.

Memić je rekao da ga do sinove smrti, 15. februara, niko nije saslušao.

S obzirom da je kod Dženana pronađen pištolj, Memić je kazao da o pištolju ništa nije znao te da je pitao Olgu Vukšu iz MUP-a KS zašto je pištolj problem. Kako je rekao, Vukša mu je rekla da “druga strana insistira na njemu”. Dodao je i kako mu je rekla da nije patio i da je zadobio udarac šipkom P-18, deblje na jednom kraju.

Pri susretu s tada glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS Dalidom Burzić, Memić svjedoči da mu je ona rekla, citiramo, “nije on njega htio ubiti, to je bilo nagurivanje koje je eskaliralo”. Memić pojašanjava da mu je tada Burzić šakama pokazivala kako je izgledalo nagurivanje.

Govoreći o svom susretu sa Hasanom Dupovcem, trećeoptuženim u ovom postupku, Memić kaže da je trajao dva i po sata, da je Dupovac bio nervozan, skakao sa stolice, te između ostalog je tvrdio da svoj novac nosio kako bi izuzeo auto koje se dovodi u vezu s ovim slučajem. Memić je kazao kako mu je Dupovac rekao “Ja hoću postupak, da uvezem auto da bi ti više naplatio”.

Na konstatciju da ne želi da mu se išta naplaćuje već da mu se riješi ubistvo sina, Dupovac je, kaže Memić, rekao da se ovo rješava do kraja sedmice.

“Pokazivao mi je blok i govorio – ovdje su imena ubica”, rekao je Memić.

Na početku saslušanja otvorila se rasprava o nadležnosti Suda. Sudija Branko Perić odlučio je da je Sud BiH nadležan u ovom postupku zbog, između ostalog, evropskog puta BiH u okviru kojeg EU insistira na efikasnosti pravosudnog sistema.