Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje

Zvanično: Firma povezana s porodicom Dodik ipak će dobiti posao na KCUS-u!

KCUS

Uvažena žalba Prointera, jer je KCUS otkazao nabavku s obrazloženjem da banjalučka firma nema licencu Microsofta

Ured za razmatranje žalbi BiH usvojio je žalbu banjalučkog Prointera u sporu protiv Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, saznaje Fokus.ba. Prointer se žalio jer mu je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu prvo dodijelio posao za održavanje SAP licenci za potrebe ovog centra, da bi nedugo nakon toga otkazao ovu javnu nabavku.

Piše: A. DUČIĆ

Podsjetimo, mediji su tada objavili da je KCUS dao posao kompaniji koja se povezuje sa porodicom Milorada Dodika. Ubrzo nakon toga KCUS je objavio da otkazuje javnu nabavku uz obrazloženje što je Microsoft oduzeo licencu Prointeru.

Faksimil

U obrazloženju KCUS-a koje je objavljeno 22. februara stoji da se posao vrijedan 105.820 KM bez PDV-a otkazuje te da je prijedlog za otkazivanje javne nabavke dostavila Služba IKT Tehničkog sektora KCUS-a iz razloga što je nakon donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača Prointer izgubio partnerski odnos sa Microsoftom.

Tako su naveli da budući da je Microsoft trenutno najveća softverska kompanija, Prointer neće biti u mogućnosti realizovati nabavku.

Ured za razmatranje žalbi BiH u svojoj odluci uvažio je argumente Prointera koji su naveli da KCUS nije dostavio nijedan dokaz o tome da li je Prointer izgubio partnerski odnos s Microsoftom. Tako je Ured za razmatranje žalbi poništio KCUS-ov akt kojim otkazuju javnu nabavku.

Faksimil

S druge strane, navodi se u aktu Ureda za razmatranje žalbi, Prointer je dostavio dokumente koji dokazuju da Microsoft licenca nema suštinske veze sa SAP licencama. Ističu da nijedan SAP partner ne mora biti Microsoft partner.

Također, ističe se i da je KCUS upravo donio odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača kojom je izabran Prointer potvrdivši da je ispunio sve uslove te da je dostavio i autorizaciju proizvođača softvera SAP gdje nisu traženi nikakvi uslovi koji se odnose na Microsoft licencu.

Faksimil

Inače, kada je riječ o stavljanju Milorada Dodika na “crnu listu” SAD-a, u odluci objavljenoj 5. januara stoji da je na “crnoj listi” i Alternativna Televizija “koja je u posjedu kompanije koja je usko povezana sa porodicom Dodika“.

Faksimil

Nedugo nakon što su ATV i Dodik stavljeni na “crnu listu”, Prointer se odlučio povući iz vlasništva ATV-a. Naime, odlučeno je da u firmu „Infinity media“ prebaci ATV.