Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori 2022

Zvanično raspisani izbori u Bosni i Hercegovini, poznat je i datum

Prijedor: Izvanredni prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora
12.12.2021., Prijedor, Bosna i Hercegovina – Izvanredni prijevremeni izbori za gradonacelnika Prijedora kojeg gradjani biraju izmedju 14 kandidata, a najveci favoriti su kandidat SNSD-a Slobodan Javor i kandidat oporbe Goran Predojevic, inace kandidat koalicije DNS, SDS i PDP. Prethodni gradonacelnik Dalibor Pavlovic (SNSD) dao je ostavku nakon što su se u javnosti pojavile njegove eksplicitne fotografije. Analiticari ove izbore ocjenjuju kao najveci test podrske Milorada Dodika od strane glasaca. Sladjana Radakovic.

Član CIK-a Vlado Rogić jedini se usprotivio raspisivanju izbora s obrazloženjem da nije izmijenjen Izborni zakon. Novac za izbore se mora osigurati do 19. maja

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je i zvanično raspisala Opće izbore u našoj državi. Na sjednici CIK-a usvojen je, naime, Prijedlog Odluke o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine. Datum održavanja Općih izbora je 2. oktobar (nedjelja).

Piše: A. DUČIĆ

Raspisuju su izbori za Predsjedništvo BiH, državni i entitetske parlamente, zatim predsjednike i potpredsjednike RS, te skupštine kantona u Federaciji BiH.

Inače, CIK za održavanje izbora traži 11,7 miliona KM, a s druge strane Vijeće ministara još nije odobrilo zahtjev CIK-a da se odobre novčana sredstva za održavanje izbora. A sredstva za izbore se moraju naći u roku do 15 dana od dana raspisivanja izbora kako je to danas rekao predsjedavajući CIK-a Suad Arnautović.

Vijeće ministara nije osiguralo novac za izbore ni nakon direktnih poruka iz Američke ambasade BiH i Delegacije EU u BiH odnosno ambasadora Michaela Murphya i Johanna Sattlera, CIK za održavanje izbora traži 11,7 miliona KM.

Član CIK-a Vlado Rogić danas nije podržao odluku o raspisivanju izbora s obrazloženjem da nisu usvojene izmjene Izbornog zakona odnosno jer nisu implementirane presude evropskog i domaćih sudova.

-U ovom trenutku ne postoje uvjeti za slobodne i demokratske izbore u BiH – naveo je Rogić.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina kazala je da druga mogućnost od odluke raspisivanja izbora trenutno ne postoji. Ona je demantirala navode koje je u vezi sa presudama iznio Rogić. Naglasila je da su na snazi zakonske odredbe koje nalažu raspisivanje izbora.

-Rok za iznalaženja novca za izbore je 19. maj. Građani se dezavuišu političkim izjavama. Tačno je propisano kada se novac za izbore mora osigurati i svako drugačije postupanje je nezakonito. Očekujem od nadležnih organa da osiguraju novac i da prestanu s opstrukcijama CIK-a – rekla je Bjelica-Prutina.

Član CIK-a Željko Bakalar kazao je da je CIK organ koji treba da provodi zakon koji je na snazi, dok je predsjedavajući Arnautović da CIK ne može razmišljati o tome šta bi bilo kad bi bilo, već mora postupati po zakonu.