Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić i Cormack o evropskom i NATO putu BiH

BiH

Zvizdic-Cormack 17-08-17 004

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadoricom SAD-a u BiH Maureen Cormack i upoznao je o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

Razgovarali su o evropskom i NATO putu Bosne i Hercegovine, kao i o dinamici realizacije preostalih uvjeta na tom putu. Istaknuli su značaj samita Američko-jadranske povelje koji je održan u julu u Podgorici uz prisustvo potpredsjednika SAD-a i premijera zemalja zapadnog Balkana i složili se da su poruke s ovog samita izuzetno značajne za budućnost i stabilnost cijelog regiona, kao i za uspostavljanje jedinstva zapadnog Balkana s Evropom.

Kao posebno važno je istaknuto opredjeljenje SAD-a da ostaju prisutne na području zapadnog Balkana i da će se fokusirati na daljnji razvoj pozitivnih procesa u regiji.

Predsjedavajući Zvizdić i ambasadorica Cormack saglasni su da je i sama Američko-jadranska povelja dokaz trajne privrženosti SAD zapadnom Balkanu i Evropi u cjelini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.