Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić i Tsipras u Mostaru najavili uspostavu zračne linije Sarajevo-Atina

BiH

tsipras zvizdic (3)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i grčki premijer Alexis Tsipras danas su se u popodnevnim satima sastali u Mostaru gdje su dogovorili bilateralnu suradnju dviju zemalja i uspostavu redovne zračne linije između Sarajeva i Atine, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je kazao da su u fokusu razgovora bile teme izuzetno važne za odnose između Bosne i Hercegovine i Grčke te zahvalio premijeru u na podršci koju je Grčka pružila BiH, posebice kad je u pitanju suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine.

“Posebno smo razgovarali o europskoj perspektivi BiH i zapadnog Balkana. Upoznao sam ga s našim aktivnostima na putu k Europskoj uniji i naglasio da je to naš najvažniji gospodarsko-politički cilj“, kazao je Zvizdić.

U tim procesima, kako naglašava, Grčka je veliki prijatelj i zagovornik BiH, na čemu se iskreno zahvalio, ali i izrazio nadu za daljnju kvalitetniju i konstruktivniju suradnju.

Državnici su razgovarali i o ekonomskoj suradnji dviju država i boljoj povezanosti među kojima je ideja za uspostavu direktne zračne linije između Sarajeva i Atine.

“Upoznao sam ga s ključnim razvojnim sektorima BiH i o svim drugim temama, ne samo pozitivnim, nego i problemima s kojim se BiH suočava. Za nas je i dalje europska perspektiva budućnost”, kazao je Zvizdić.

Govoreći o multietničkim zemljama i značaju mira, solidarnosti, stabilnosti i prosperitetu, ističe da će mu biti veliko zadovoljstvo večeras u Mostaru uručiti Povelju mira grčkom premijeru s kojim očekuje početak uspješne bilateralne suradnje.

Premijer Grčke Alexis Tsipras zahvalio se na dočeku i lijepim riječima, navodeći kako je za njega velika čast i zadovoljstvo današnji posjet Mostaru koji je od iznimnog značaja posebice zbog toga što je ovo prvi put nakon dugo godina da je BiH posjetio jedan premijer Grčke.

“Za mene je čast da se nalazim u ovom historijskom gradu koji je simboličan za mnogo toga i s mostom koji ima višestruku simboliku. Za mene je velika čast ova nagrada koja će mi biti dodijeljena. Prije svega, smatram da je cilj moje posjete i dužnost političara da grade mostove, a ne da ih uništavaju. Mi smo ovdje da pokažemo da je naš cilj izgradnja mostova i puteva značajnih za region”, kazao je Tsipras.

Naglasio je kako Grčka poslije 8 godina izlazi iz perioda teške krize i kao da ponovno uzima prisustvo na zapadnom Balkanu.

“U tom okviru, smatramo da je izuzetno značajno da ostvarimo suradnju sa svim zemljama zapadnog Balkana. Poslije dužeg niza godina možemo da govorimo o snažnoj perspektivi zapadnog Balkana o kojoj odlučuje i Grčka. Naša podrška perspektivi BiH bila je i ostaje neupitna”, kazao je premijer Grčke u Mostaru.

Naglasio je da Grčka podržava značajne reforme za unaprjeđenje i novi razvoj BiH te da je na današnjem sastanku sa Zvizdićem dogovorio aktivirati memorandum iz 2013. godine između ovih dviju zemalja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i grčki premijer Alexis Tsipras u Mostaru borave povodom svečanosti obilježavanja 14. godišnjice obnove Starog mosta koju tradicionalno organizira Centar za mir i multietničku suradnju pod nazivom “Mostar ne zaboravlja prijatelje” uz svečanost potpisivanja “Mostarske povelje mira”.

Premijer Grčke Alexis Tsipras će uz prigodnu svečanost tijekom večernjih sati “Mostarsku povelju mira” potpisati zajedno sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je Povelju potpisao prije dvije godine, s gostima će posjetiti Stari most u 20.15 sati, gdje će svi prisutni, u znak mira, baciti cvijeće u Neretvu. Svečanoj manifestaciji uz visoke dužnosnike večeras će nazočiti i premijer Makedonije Zoran Zaev, koji je Povelju potpisao prošle godine.