Zvizdić: Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH je izuzetno ohrabrenje

BiH

aa_picture_20151110_6761483_web

Izvještaj o Bosni i Hercegovini kojeg je sačinila i danas objavila Evropska komisija izuzetno je ohrabrenje te pozitivna ocjena procesa reformi unutar BiH na koje se zemlja obavezala, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizić.

On je danas primio šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka te šefa Odjela za politička i ekonomska pitanja Delegacije EU Jana Snaidaufa koji mu je uručio Izvještaj EK o napretku BiH.

Izvještaj o BiH dio je paketa proširenja za 2015. godinu gdje se navodi kako je zemlja od izbora u oktobru prošle godine postigla određeni napredak u ispunjavanju uvjeta na putu ka Evropskoj uniji, ali kako još mnogo rada u brojnim oblastima tek predstoji.

Današnji izvještaj o BiH je pozitivna ocjena reformskih procesa u zemlji, istakao je Zvizdić.

“Izvještaj o BiH je jedan od najznačanijih dokumenta u vezi evropskih integracija koji daje analizu i jasno definiše faze unutar BiH. Današnji izvještaj je izuzetno pozitivan za BiH, daje pozitivnu ocjenu reformskih procesa u zemlji i, najvažnije, jasno potvrđuje evropsku perspektivu BiH i vraća povjerenje evropskih partnera”, kazao je Zvizdić.

On je podsjetio kako je EK u izvještaju o BiH posebno prepoznala i pozitivno coijenila proces reformi unutar vladavine prava.

“Prepoznata je činjenica da smo nakon dugo godina usvojili i politiku transporta. Postoji niz oblasti kojima je prepoznat pozitvan napredak, ali izvještaj vrlo jasno definiše mjere koje BiH tek treba uraditi. Svjesni toga, nastavljamo raditi na implementaciji reformske agende”, kazao je Zvizdić.

Izvještaj je, prema njegovim riječima, i svojevrsno ohrabrenje za završnu fazu evropskih integracija odnosno aplikaciju za članstvo BiH u EU.

Wigemark je, sa druge strane, podsjetio kako je EK sačinila izvještaj koji obuhvata dešavanja u BiH od augusta prošle, do kraja augusta ove godine što ne uključuje procese u zemlji posljednja dva mjeseca. I za to vrijeme, zemlja je prošla brojne reforme, kazao je.

“Glavna poruka koja je upućena tokom današnjeg predstavljanja Izvještaja je da je BiH vraćena na evropski put i reformski put. Jasno je da je ostvaren vrlo jasan napredak u određenim pitanjima”, poručio je.

aa_picture_20151110_6761485_web

Podsjetivši na usvajanje politike u oblasti transporta u BiH proteklog ljeta, Wigemark je istakao kako je veliki dio usvojenih mjera također dio reformske agende na čije ispunjenje se BiH obavezala.

“Jako je puno stvari koje je neophodno uraditi, posebno u oblasti vladavine prava. Pozitivni pokazatelji su tu u smislu ekonomskog rasta, rasta zapošljavanja, ali dosta toga se tek treba uraditi u ovim segmentima. Također, preporuka je izrada okvira za reformu javne uprave jer znamo da je javna uprava u ovoj zemlji preglomazna”, zaključio je Wigemark.

U izvještaju o napretku BiH kojeg je danas objavila Evropska komisija navodi se kako je Ustav BiH još uvijek neusaglašen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i kao takav mora biti izmijenjen u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

BiH, kako se dalje navodi, nalazi se u ranoj fazi reforme javne administracije, sa visokim nivoom politizacije i slabom javnom uslugom. Reforma sektora pravosuđa, sa druge strane, usvojena je i sada je potrebna njena implementacija. BiH je napravila i određene pomake u pripremama za borbu protiv korupcije ali je ona i dalje širokorasprostranjena. Određen nivo je postignut i u borbi protiv organizovanog kriminala.

Pred BiH stoje brojni izazovi kad je riječ o unpaređenju poštivanja ljudskih prava i zaštite manjina.

Evropska komisija pohvalila je BiH za učešće u regionalnim projektima i aktivnostima i za rad na uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa sa drugim zemljama, uključujući potpisivanje Sporazuma o granici sa Crnom Gorom u augustu, dok je u maju preuzla i predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Kada je riječ o ispunjavanju ekonomskih kriterija, kako se navodi u Izvještaju EK, BiH je u ranoj fazi razvoja funkcionalne tržišne ekonomije.

U Izvještaju se navodi kako se konačno traba procesirati i objaviti rezultati popisa stanovništva provedenog 2013. godine.