BiH

Zvizdić na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

16/02/2018

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvovat će od 16. do 18. februara na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Na ovogodišnjoj konferenciji o sigurnosti očekuje se učešće generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa, predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera, visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnost Federice Mogherini, komesara EU za politike proširenja i susjedstva Johannesa Hahna, generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, ministra odbrane SAD-a Jamesa Mattisa, predsjednika Ukrajine Petra Poroshenka, emira Države Katar šeika Tamima bin Hamad Al-Thanija, premijerke UK-a Therese May, premijera Bugarske Boyka Borisova, kancelara Austrije Sebastiana Kurza i mnogobrojnih šefova država i vlada.

Teme Minhenske sigurnosne konferencije fokusirane su na budućnost EU kao globalnog faktora i odnose s Ruskom Federacijom i SAD-om, prijetnje po međunarodni liberalni poredak, konflikte na Bliskom istoku i kontrolu naoružanja s akcentom na nuklearni program Sjeverne Koreje, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.