Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

BiH

zvizdic

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvovat će od 16. do 18. februara na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Na ovogodišnjoj konferenciji o sigurnosti očekuje se učešće generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa, predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera, visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnost Federice Mogherini, komesara EU za politike proširenja i susjedstva Johannesa Hahna, generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, ministra odbrane SAD-a Jamesa Mattisa, predsjednika Ukrajine Petra Poroshenka, emira Države Katar šeika Tamima bin Hamad Al-Thanija, premijerke UK-a Therese May, premijera Bugarske Boyka Borisova, kancelara Austrije Sebastiana Kurza i mnogobrojnih šefova država i vlada.

Teme Minhenske sigurnosne konferencije fokusirane su na budućnost EU kao globalnog faktora i odnose s Ruskom Federacijom i SAD-om, prijetnje po međunarodni liberalni poredak, konflikte na Bliskom istoku i kontrolu naoružanja s akcentom na nuklearni program Sjeverne Koreje, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH