Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovaj uređaj zamijenit će telefone, tablete, računare i TV

Magic Leap

Velike kompanije Silicijske doline konstantno traže sljedeću veliku stvar nakon telefona i tableta, uređaj, servis ili slično koji će privući veliku pažnju korisnika.

Jedno vrijeme činilo se kako će ta velika stvar biti pametni satovi, a iako je njihova prodaja sve bolja, nema željene navale niti nestrpljivog iščekivanja dolaska novih modela na tržište kao što su analitičari vjerovali prije nekoliko godina.

U posljednje vrijeme veliki trend na tržištu postali su pametni zvučnici – ponajviše zahvaljujući mogućnostima glasovnih asistenata, kao i pristupačnoj cijeni koja je bilo dodatno snižena tokom blagdana (Amazon Echo mogao se nabaviti za samo 30 dolara), prodan je veliki broj Amazonovih i Googleovih uređaja, dok se tek krajem prošle sedmice u prodaji pojavio i Appleov pametni zvučnik, piše Dnevnik.hr.

Ali, u budućnosti nas čeka jedan drugi veliki trend koji bi mogao donijeti revoluciju u potrošačkoj elektronici jer će zamijeniti više uređaja bez kojih danas ne možemo zamisliti živote, a riječ je o pametnim naočalama. Na ovoj vrsti gadgeta trenutno rade brojne tehnološke kompanije te se jednim od najzanimljivijih čini uređaj Magic Leapa koji generira digitalne objekte i prikazuje ih kao da se zaista nalaze u stvarnom svijetu (proširena stvarnost).

Izvršni direktor ove kompanije Rony Abovitz toliko je uvjeren u uspjeh svog proizvoda da je na nedavnoj Recodeovoj konferenciji rekao kako će njihove naočale moći zamijeniti telefone, tablete, računare i televizore – što je prilično ambiciozan plan. Ali, njegovo razmišljanje je da, kada se jednom sve informacije koje danas dobivamo od različitih uređaja budu mogle prikazivati unutar pametnih naočala, više neće biti potrebno koristiti telefone ili tablete kada će sav sadržaj s ekrana prikazivati u naočalama, a slično je situacija i s televizorima i računarima.

Iako ovakve naočale sada mogu zvučati prilično nestvarno, isto tako prije dvadesetak godina nitko nije mogao predvidjeti pojavu pametnih telefona, društvenih mreža te ovako veliki tehnološki napredak koji je promijenio način na koji živimo, radimo i komuniciramo.

Slično poput Abovitza razmišljaju i u drugim kompanijama – u razgovoru za Business Insider prošle godine Alex Kimpan iz Microsofta također je rekao kako bi proširena stvarnost mogla zamijeniti pametne telefone i televizore, odnosno sve uređaje s ekranima te su neki ovu tehnologiju nazvali početkom kraja klasičnih smartphonea. O proširenoj i virtualnoj stvarnosti sve više govore i u Facebooku i u Appleu, a prošle godine mrežom su kružile glasine kako Tim Cook i ekipa pripremaju pametne naočale – nedavno je Intel predstavio prototip vlastitih naočala, dok je ovog tjedna otkriveno kako je i Samsung prijavio patent za pametne naočale.

Iz Magic Leapa već su napravili prvi korak prema budućnosti u kojoj će njihove naočale zamijeniti ekrane – potpisali su partnerstvo s NBA ligom i Turnerom te će njihove naočale Magic Leap One i posebna NBA aplikacija ljubiteljima najbolje košarkaške lige na svijetu omogućiti revolucionaran način uživanja u ovom sportu.

Unutar naočala gledateljima će se tako prikazivati više virtualnih ekrana u kojima će, dok gledaju samu utakmicu, moći pratiti informacije o utakmici, statistiku, snimke najatraktivnijih poteza i slično. Za početak ove informacije neće biti dostupne tokom utakmica uživo, već samo na snimkama, ali jasno je kako će zahvaljujući ovoj tehnologiji praćenje sporta u budućnosti biti potpuno drugačije i atraktivnije.