Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Merkel i Yildirim o isplati obećanih tri miliona eura za izbjeglice iz Sirije

16/02/2018

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon sastanka u Berlinu s premijerom Republike Turske Binalijem Yildirimom u četvrtak izjavila da je Turska, kao i svaka zemlja, u situaciji da štiti vlastite sigurnosne interese, izrazivši nadu da će u tom kontekstu unutar NATO-a biti prevaziđena trenutna kriza između Turske i SAD-a.

Izrazila je zadovoljstvo izjavom turskog premijera da je Turska spremna poduzeti svaki napor kako bi bili riješeni problemi u bilateralnim odnosima s Berlinom, naglasivši da će korak po korak rješavati sve probleme koje su imali prethodnih mjeseci.

Merkel je rekla kako su tokom sastanka razgovarali i o pokušaju državnog udara u Turskoj, dodajući kako je potrebno u okviru pravne države provesti istragu protiv odgovornih.

Naglasila je kako je bilo riječi i o pitanju oslobađanja državljana Njemačke koji se nalaze u pritvoru u Turskoj zbog političkih krivičnih djela.

Napomenula je kako Vlada Turske traži da se redovno isplaćuje novčana pomoć koju je Evropska unija (EU) ranije obećala za sirijske izbjeglice u Turskoj.

Istakla je kako je Yildirimu dala obećanje da će unutar EU-a razgovarati o pitanju isplate Turskoj obećanih tri milijarde eura kao i dodatnih tri milijarde eura.

Kancelarka je naglasila značaj održavanja odnosa s Turskom, očuvanja zajedničkih vrijednosti i jačanja bilateralnih odnosa.

Yildirim, u obraćanju novinarima je izjavio da je vrlo važno sačuvati prijateljstvo Njemačke i Turske.

“Svaka odluka koju donosimo obradovat će ili rastužiti preko tri miliona naših građana koji ovdje žive. Moramo misliti i na njih. Moramo misliti i na prijateljstvo Njemačke i Turske. Naš primarni zadatak je da naše bilateralne odnose razvijamo u pozitivnom smjeru. Između ostalog, saveznici smo i u NATO-u”, rekao je Yildirim, prenosi TRT.

Istakao je kako Turska očekuje veću podršku prijatelja u borbi protiv terorista.

“Naš senzibilitet po pitanju odnosa Turske i Njemačke je vrlo jasan. PKK je teroristička organizacija, kao i PYD/YPG. Tačnije, YPG je ogranak PYD/PKK u Siriji. Isto to smatra i Velika Britanija, kao i američka obavještajna služba. Zato, kako god se zvale, cilj ovih terorističkih organizacija je ugroziti mir u regionu i izazvati nove probleme. Očekujemo veću podršku naših prijatelja u borbi protiv terorista”, rekao je Yildirim.

Naglasio je kako se Turska sa izbjeglicama iz Sirije, kako je rekao, duboko suosjeća i dijeli hljeb.

“Problem izbjeglica nije samo naš problem, niti je problem koji mi proizvodimo. Nismo mi ti koji smo započeli ove probleme. Mi samo snosimo posljedice. Nismo mi počeli rat u Siriji. Isto tako, nismo ni započeli migrantski val iz te zemlje. Ali smo prihvatili 3,5 miliona ljudi koji su tražili spas. Sa njima dijelimo hljeb. Cijeli svijet zna šta radimo, i zato je naš obraz čist”, kazao je Yildirim.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.