Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Nekoliko sporova u međunarodnim sudovima protiv BiH

BiH

zvizdic parlament

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se u međunarodnim sudovima vodi nekoliko arbitražnih postupaka protiv BiH te da su u sve procese uključeni resorna ministarstva i Pravobranilaštvo BiH.

Naglasio je da je prvi spor pokrenuo slovenski investitor “Elektrogospodarstvo Slovenije” koji je podnio zahtjev protiv BiH Međunarodnom centru za rješavanje investicionih sporova i to na bazi Sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija BiH i Slovenije te da sve procesne radnje uime BiH vodi Pravobranilaštvo BiH.

– Spor je navodno pokrenut zbog međunarodno ugovorenih obaveza Rudnika “Ugljevik”. Tužilac potražuje sredstva za neisporučenu električnu energiju od 695 miliona eura – kazao je.

Drugi postupak je, dodao je Zvizdić, protiv Ministarstva komunikacija i prometa BiH zbog štete u visini od 642 hiljade eura, a zbog kašnjenja ovog ministarstva da izvođač bude uveden u posao na izgradnji mosta na Savi kod Svilaja.

Zvizdić je naglasio da je treći postupak registrovan prije dva mjeseca u Sekretarijatu Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova, a tiče se štete zbog kršenja Ugovora o koncesiji za projektovanje, izgradnju i upravljanje hidroenergetskih sistema na rijeci Vrbas koji je zaključen između Vlade RS-a i Društva hidroelektrane Vrbas u visini od 54.130.000 eura.

Istakao je da je u nekim postupcima BiH tužena strana, jer RS nema međunarodno pravni subjektivitet te da krajnje obaveze padaju na teret entiteta gdje se nalazi tužena osoba.

Pitanje o sporovima koji su pokrenuti u međunarodnim sudovima protiv BiH postavio je Damir Bećirović iz DF-a na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH.