Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici ocijenili neefikasnim upravljanje grantovima u institucijama BiH

BiH

parlament bih (4)
Foto: I. Kralj

Upravljanje grantovima u institucijama BiH nije efikasno jer nije usmjereno za postizanje ciljeva i izbor korisnika ne vrši se u skladu s kriterijima, zaključili su poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prilikom razmatranja Izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi „Upravljanje grantovima u institucijama BiH“.

– Postoji utvrđeni sistem dodjele grantova od onih u izvršnoj vlasti – mišljenja je član Komsije za budžet i finansije i poslanik A-SDA Jasmin Emrić.

U Izvještaju je navedeno 11 preporuka koje je potrebno provesti da bi se poboljšalo trošenje budžetskih sredstava koja se dodjeljuju kao grantovi.

– Jedna od njih je da Ministarstvo finansija BiH treba razviti jedinstvenu bazu podataka korištenja grantova – kazao je poslanik SBB-a Mirsad Isaković, dodajući da su institucije BiH u posljednje tri godine uglavnom neprofitnim organizacijama dodijelile više od 66 miliona KM nepovratnih, grant sredstava.

Izvještaj je, kaže, potvrda onoga što je navedeno u Izvještaju Evropske komisije u kojem je BiH svrstana na 71. mjesto po transparentnosti trošenja javnih sredstava.

Smatra da su posebno velike grantove imali VSTVBiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Izvještaj je prihvatilo Povjerenstvo za budžet i finansije, čiji je predsjedatelj Predrag Kožul sugerirao da se nadležna ministarstva obavežu da parlamentu u roku od pola godine dostave izvještaje šta su učinili na realizaciji preporuka.

– Također, potrebno je održati tematsku sjednicu o tome na koji način pratiti ove revizije učinka – mišljenja je Kožul.

Navedenom revizijom utvrđeno je da u sistemu postoje problemi u planiranju i procedurama dodjele grantova, u izvještavanju o utrošku grantova i ciljevima postignutim ovim sredstvima, te je zaključeno da se ova oblast treba zakonski regulirati.

Osim razmatranja Izvještaja poslanici su razmotrili predloženu dopunu Zakona o upravi s mišljenjem Ustavnopravne komisije, te nisu prihvatili razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH po hitnom postupku, koji je upućen na usaglašavanje Kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.