Zvizdić: Nisam imao informaciju da će Vučić biti napadnut

denis zvizdić

Vijeće ministara BiH je na vanrednoj sjednici u vezi sa sigurnosnim aspektom komemoracije i dženaze u Potočarima i napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića, danas u Sarajevu, najoštrije osudilo napad na premijera Vučića.

– Tražimo i zadužili smo Ministarstvo sigurnosti da hitno, a u saradnji sa nadležnim direkcijama, agencijama, institucijama pripremi i Vijeću ministara dostavi detaljnu analizu i informaciju o ovome događaju sa prijedlogom mjera o tome šta bi svako iz svoje nadležnosti trebao da uradi – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na pres-konferenciji nakon sjednice.

Dodao je da od svih nadležnih institucija traže hitnu i profesionalnu istragu i otkrivanje i procesuiranje počinilaca ovoga djela „koji je predstavljao, ne samo napad na premijera Vućiča, nego i napad na dignitet žrtava koje su tamo ukopane“.

– Konačno i napad na sve ono što u ovome trenutku BiH pokušava da uradi u daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa. Ovaj događaj se nije niti smio, niti trebao dogoditi – istaknuo je Zvizdić.

Naveo je da se nije smio dogoditi zbog mjesta na kojem se on dogodio, a „riječ je o mezarju Potočari, mjestu koje mora biti, koje jeste i koje treba ostati mjestom najvećeg digniteta i pijeteta, mjestom trajnog sjećanja, mjestom neizmjerne boli i tuge, ali svakako mjesto iz koga svi treba da crpimo snagu za našu zajedniču budućnost“.

– On se nije smio dogoditi, jer institucije i za to nadležne agencije i direkcije BiH moraju garantirati dužnosnicima koji dolaze u BiH, pogotovo osobama tako visokog ranga, VIP osobama kao što je bi premijer Vučić, dati im pune garancije, obezbijediti im punu sigurnost njihovog boravka u BiH – kazao je Zvizdić.

Istaknuo je da je ovaj događaj još jednom vrlo jasno pokazao koje su to slabosti policijsko-sigurnosnog sistema u BiH u smislu kvalitetne i pravovremene koordinacije unutar policijskih i obavještajnih agencija i direkcija.

– Je već mjesecima insistiram da se formira jedno tijelo. Ne trebamo puno raspravljati o tome kako bi ono trebalo da se zove, da li će se zvati nacionalno vijeće za sigurnost ili koordinaciono vijeće za sigurnost BiH, meni uopće nije bitno. Važno je da ono postoji, da ono redovno zasjeda, pogotovo prije ovakvih događaja ili važnih događaja za BiH kao što je dolazak Pape ili komemoracija u Potočarima i slični događaji i da imamo pravovremenu razmjenu informacija o onome šta policijske i obavještajne strukture znaju o tom događaju – kazao je Zvizdić.

Naveo je da on, kao predsjedavajući vijeća ministara BiH, nije imao nikakvu informaciju koja bi ukazivala da će premijer Vučić biti napadnut u Srebrenici.

– To govori o činjenici da mi u Vijeću ministara BiH nismo raspolagali sa takvim informacijama – kazao je Zvizdić.

Današnjoj sjednici su, osim članova Vijeća ministara prisustvovali direktori OSA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i predstavnici Tužilaštva.