Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gostovao na bhrt-u

Zvizdić o mogućoj promjeni u vlasti: “Ako bude izvučen kandidat PDP-a to mijenja sve”

denis zvizdic
Foto: Amer Kajmović/FENA

“Ako dođe do oduzimanja jednoga mandata SNSD-u u Domu naroda, onda ta ponuda koju on okreće ka SDA, isto tako Trojka može usmjeriti ka strankama opozicije iz Republike Srpske

“U ovome trenutku mi imamo stranke koje čine Vijeće ministara, stranke koje čine većinu u oba doma Parlamentarne skupštine. Držat ćemo se te činjenice sve dok svi dijelovi te koalicije, odnosno sve stranke koje učestvuju u većini, budu radile na realizaciji onih projekata koji će omogućiti napredak i prosperitet Bosne i Hercegovine.

Kada to prestanu raditi, automatizmom nemamo nikakve potrebe ostajati u koaliciji sa onima koji su protiv evropskoga puta i daljeg razvoja Bosne i Hercegovine”, izjavio je gostujući u emisiji BHT1 uživo Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

“Klasične koalicije nema”

Zvizdić je, komentarišući izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da koalicija na državnom nivou ne postoji, kazao kako stranke koje čine Trojku nemaju pretjeranu želju da dokazuju postoji li koalicija, pogotovo ne sa Dodikom. On naglašava da u ovom slučaju klasične vrste koalicije nema.

“Stranka koja je dobila četiri delegata u Domu naroda, bilo je jasno da će biti dio koalicije, u protivnom bi, naravno, blokirala donošenje svih zakona, pa i ovih na bazi kojih smo dobili odluku o otvaranju pregovora. Kako je došlo do toga četvrtog delegata koji je dodijeljen SNSD-u, očito će ostati tajna iako je to trebalo biti predmetom istrage, s obzirom da je riječ o političkoj trgovini i manipulaciji”, smatra Zvizdić.

Odlukom Ustavnog suda BiH da prihvati apelaciju PDP-a, SNSD-u prijeti oduzimanje četvrtog mandata u Domu naroda državnog parlamenta.

Zvizdić kaže kako bi to, ukoliko se desi, predstavljalo veliku promjenu.

“Ako Sud tako odluči, a ovo govorim hipotetički, ja ne znam koja će biti odluka Suda, poslije toga ide žrijebanje i ako ne bi bio ponovo izvučen kandidat SNSD-a nego kandidat PDP-a, to mijenja sve. To mijenja zaista iz temelja, mijenja za 180 stepeni, stvari se okreću na drugu stranu, SNSD više nema mogućnost apsolutne blokade zakonskih akata i svih drugih akata u Domu naroda i to će sasvim sigurno, s jedne strane, relaksirati odnose u Bosni i Hercegovini jer kad vi imate nekoga ko ima institucionalnu moć blokade i ucjenjivanja, onda on tu moć vrlo često neprincipijeno koristi”, kaže on.

Dodikov ultimatum

Zvizdić je komentarisao i najavu Milorada Dodika da će, u slučaju da OHR i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne prihvate zaključke koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a koji se tiču odlaska visokog predstavnika Christiana Schmidta i ambasadora nekolicine zemalja, ponuditi koaliciju SDA.

“Prvo, neće biti usvojeni zaključci koje je Dodik uputio, navodno, ka Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, niti će biti izbačen Schmidt, niti će biti izbačeni ambasadori naših prijateljskih zemalja Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Njemačke. Riječ je o najkvalitetnijim, najiskrenijim i najvažnijim prijateljima i partnerima Bosne i Hercegovine. Ta ponuda je novčić sa dva lica. On ima i drugo lice, što znači da, ako dođe do oduzimanja jednoga mandata SNSD-u u Domu naroda, onda ta ponuda koju on okreće ka SDA, isto tako Trojka može usmjeriti ka strankama opozicije iz Republike Srpske. Zbog toga, to sve mijenja. U kom pravcu će dalje ići procesi, to je vrlo teško u ovome trenutku kazati jer je promjena Vijeća ministara dosta komplikovan proces”, rekao je Zvizdić.