Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Pričali smo i o problemima koje ne možemo gurati pod tepih

zvizdic_edi_rama

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas po okončanju sastanka premijera država Zapadnog Balkana da sve dok postoji evropska perspektiva regije Zapadnog Balkana to će biti najmanji zajednički sadržilac i ključna baza za dalju saradnju i izgradnju poverenja u čitavoj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je kazao kako su premijeri zemalja Zapadnog Balkana razmotrili ideje i prijedloge za zajedničke projekte, ali i razmijenili mišljenja o problemima koji tište regiju, te usvojili zajedničku izjavu.

“Cilj današnjeg sastanka je bio da prezentiramo i dogovorimo zajedničke ideje i interese za samit koji će biti održan u Trstu u julu ove godine. Najčešći pojmovi koje smo danas čuli su evropske integracije, ekonomska saradnja i infrastrukturno povezivanje regije, zatim dalja saradnja u oblasti obrazovanja i među mladima kako bi se razbile postojeće predsrasude i najvažnije, razgovarali smo o pitanju očuvanja mira i stabilnosti u regiji”, kazao je Zvizdić.

On je naveo kako su tokom sastanka iznesene brojne kvalitetne inicijative, od formiranja instrumenata i modela za kreiranje jedinstvenog tržišta, brzi protok ljudi i kapitala, uklanjanja carinskih barijera, uspostavljanja zajedničkog informacionog terminala na granične carinske ispostave, formiranje ascoijacija kao što je asocijacija privrednih komora, kao i druge ideje koje bi optimizirale ekonomsku saradnju i privukle domaće i strane investitore.

“Razgovarali smo i o problemima koji su se u posljednje vrijeme pojavili na Zapadnom Balkanu, a koje ne možemo sakriti pod tepih. Svi smo potpuno orjentisani na kreiranje ambijenta i kvalitetne saradnje, međusobnog razumijevanja, uvažavanja i očuvanja stabilnosti i mira kao preduvjeta za ekononomsku i društveno-političku saradnju”, kazao je čelnik Vijeća ministara BiH koji je bio domaćin današnjeg sastanka premijera zemalja Zapadnog Balkana.

Naglasio je kako je veliki broj iznesenih inicijativa djelomično pretočen u zajedničku izjavu premijera, koja je usvojena, te dodao kako će ostale ostaviti za naredne sastanke.

“Želimo da ostane potpuno prisutna evropska perspektiva, aktivnije učešće i prisustvo predstavnika Evropske unije na Zapadnom Balkanu, kao i veći nivo investicija na ovom prostoru”, kazao je Zvizdić.

Naveo je kako je rečeno koji su to projekti koji su potrebni ovom području, a to su, prije svega, saobraćajni i energetski projekti, dok je, kako je dodao, “na EU da pomgne u realizaciji toga kako bismo napravili bitan korak ka daljoj fazi evropskih integracija”.

“Ovo je dobra poruka EU i regiji da možemo razgovarati i dogovarati se o zajedničkim interesima. Sve dok postoji evropska perspeketiva regije to će biti najmanji zajednički sadržilac i ključna baza dalje saradnje i izgradnje povjerenja u čitavom regionu”, zaključio je Zvizdić.

Sastanku su prisustvovali premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Duško Marković, Kosova Isa Mustafa, Makedonije Emil Dimitriev, Srbije Aleksandar Vučić, te evropski komesar za proširenje i politike susjedstva Johanees Hahn i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

Riječ je o pripremnom sastanku premijera Zapadnog Balkana, uoči Summita o Zapadnom Balkanu koji će se u okviru Berlinskog procesa ove godine održati 12. jula u Trstu, u Italiji.