BiH

za 26. oktobar

Zvizdić sazvao sjednica Kolegija državnog Parlamenta, ovo će biti teme

21/10/2021

Kolegij Predstavničkog doma bi trebao odrediti nadležnu komisiju za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić sazvao je za utorak, 26. oktobra, sjednicu Kolegija tog doma, na čijem dnevnom redu je dogovor o radu 24. sjednice Predstavničkog doma, koja je zakazana također za 26. oktobra.

Kolegij Predstavničkog doma bi trebao odrediti nadležnu komisiju za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Također bi trebao odrediti i nadležnu komisiju za razmatranje inicijative poslanika Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru dostavi zakonsko rješenje kojim se uvodi obavezan ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH koji podrazumijeva posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.

Na sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta, koja je također zakazana za 26. oktobar, između ostalog, trebalo bi da se nađe Odluka o potvrđivanju smjene ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, koju je početkom oktobra donio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Posljednja sjednica Predstavničkog doma održana je 20. septembra, bez prisustva poslanika stranaka iz Republike Srpske.

Predstavnici RS u institucijama BiH odlučili su da ne učestvuju u radu državnih institucija nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. jula ove godine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.