Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament bih

Zvizdić: Svi zaključci su antidejtonski i svi oni odgovaraju jednom čovjeku

Foto: Amer Kajmović/FENA

Navodi da se za svaki od zaključaka može iznijeti niz argumenata da oni predstavljaju razlog zbog kojeg će u budućnosti biti povučeni neki antiustavni i antidejtonski potezi

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić smatra da je današnja politička situacija u BiH “sukob političkih opcija koje poštuju Dejtonski mirovni sporazum, ustav i zakone BiH i onih koje sve to ne poštuju i koji pokušavaju da nametnu zakone koji u stvari odgovaraju samo jednom čovjeku i političkoj opciji”.

Ističe da ne postoji ustavno-pravo utemeljenje da Parlamentarna skupština BiH proglašava odluke visokog predstavnika ništavnim i nevažećim.

-Svi zaključci koji su danas predloženi imaju antidejtonski, antiustavni, i antizakonski karakter i u potpunosi su neprihvatljivi i neprovodivi. Možemo analizirati svaki zaključak, ali suština je da Parlamentarna skupština neće prihvatiti zaključke i ona nema ustavno- pravnu podlogu da može visokog predstavnika proglasiti ništavnim – rekao je.

Navodi da se za svaki od zaključaka može iznijeti niz argumenata da oni predstavljaju razlog zbog kojeg će u budućnosti biti povučeni neki antiustavni i antidejtonski potezi.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, te rekao da Vijeće ministara može izraditi potpuno novi izborni zakon kojim bi se Schmidtov stavio van snage.

-Ne vjerujem da u ovakvom političkom ambijentu to možemo uraditi za nekih sedam dana – kazao je Zvizdić.