Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Transport i energetika su ključne oblasti za uvezivanje regije

BiH

sesija premijera London 2 22-02-16

Rad na postizanju konstruktivne i prijateljske saradnje u regiji jedan je od prioriteta Vijeća ministara i vanjske politike BiH u narednom periodu, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u izlaganju na Investicionoj konferenciji o zapadnom Balkanu, koja je danas počela u Londonu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Obraćajući se prisutnima na sesiji premijera, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da je regionalna saradnja i kohezija na zapadnom Balkanu, pogotovo u EU kontekstu, iznimno važna za sve nas.

sa Philipom Hammondom 22-02-16

Pritom je naveo nekoliko pozitivnih primjera saradnje BiH sa zemljama u regionu, kao što je potpisivanje Sporazuma o granici sa Crnom Gorom, dogovor zajedničke infrastrukturne i diplomatske aktivnosti sa Srbijom (održavanje zajedničke sjednice VMBiH i Vlade Srbije), te potpisivanje Sporazuma o uzajamnim putovanjima državljana BiH i Republike Albanije.

– Održavanje zajedničkih sjednica, posebno sa susjednim zemljama, postaje nezaobilazan pristup u ubrzanju rješavanja bitnih pitanja i njegovanja dobrosusjedskih odnosa. Ubrzo će biti održane zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH s Vladom Republike Hrvatske kao i Vladom Crne Gore – poručio je Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da su najvažnija područja za povezivanje zemalja regije, promet i energetika. On je istaknuo da je Vijeće ministara BiH odlučno da nastavi rad na realizaciji projekata iz oblasti transporta i energetike i posebno naglasio potrebu da Jadransko-jonska autocesta i Jadransko-jonski plinovod prolaze kroz teritoriju BiH.

– U tom smislu smo odlučno pristupili izradi energetske strategije koja je osnova za kandidovanje projekata iz ove oblasti – naveo je.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao i da izgradnja koridora 5-C predstavlja prioritet Bosne i Hercegovine jer to predstavlja osnovu za ekonomski razvoj i povezivanje s evropskim koridorima i susjednim zemljama.

– Ukupna dužina koridora 5-C je oko 335 km od čega je 92 km u potpunosti izgrađeno i operativno. Dijelovi koridora 5-C koje ćemo danas prezentirati EBRD-u za finansiranje imaju visoki stepen spremnosti te se brzo može krenuti s izgradnjom – rekao je Zvizdić.

Ocijenio je da je drugo ključno područje koje povezuje regiju energetika i dodao da je početkom jula 2015. na sastanku ministara šest zemalja zapadnog Balkana u Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču prihvaćena Zajednička izjava u čijem Aneksu je data lista od pet prioritetnih projekata koji se odnose na reginalno povezivanje, a mogu biti spremni za realizaciju u ovoj godini i finasirat će se kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan.

On je istaknuo i da je BiH uključena i u projekat 400 kV interkonekcije sa Srbijom i Crnom Gorom (Višegrad-Bajina Bašta-Pljevlja) koja ujedno otvara koridore prema Rumuniji i Bugarskoj, odnosno putem podvodne kablovske veze i prema Italiji. Vrijednost ovog projekta je 66 miliona eura.

sesija premijera London 1 22-02-16

– Pozivamo međunarodne finansijske institucije da podrže što je moguće više sličnih projekata, s obzirom na to da se radi o konkretnim i vidljivim efektima, od kojih veliki broj građana BiH ima neposredne koristi. Istovremeno proces dalje otvara put, ne samo za evropsku integraciju regije već i za njenu stabilizaciju. Bosna i Hercegovina svoju odlučnost i opredijeljenost ka jačem regionalnom povezivanju pokazuje i kroz veoma intenzivan rad Državnog investicionog odbora kao mehanizma koji predstavlja osnovni uslov za kandidovanje infrastrukturnih projekata – rekao je predsjedavajući Zvizdić na sesiji premijera zemalja zapadnog Balkana i dodao da je BiH otvorena za unapređenje saradnje i partnerstava koja mogu rezultirati unapređenjem, prvenstveno regionalnog povezivanja i ekonomske saradnje, te integracije u evropski ekonomski prostor.