Prve poruke predsjedavajućeg PDPSBiH

Zvizdić: Vrijeme je za novi zamah na euroatlanskom putu i jačanje vladavine prava

denis zvizdic fena

Predstoji nam ozbiljan i odgovoran rad. Predstoji nam jako puno posla i nemamo previše vremena za gubljenje. Želim da Predstavnički dom PSBiH u skladu s ustavnim nadležnostima da veliki doprinos u cilju stabilizacije političkih prilika u BiH, kazao je Zvizdić

Denis Zvizdić (NiP), nakon što je danas većinom glasova u Predstavničkom domu PSBiH izabran za predsjedavajućeg ovog doma, u svoje i u ime prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Kolegija, Marinka Čavare i Nebojše Radmanovića, zahvalio se na ukazanom povjerenju svima s kojima će, kako je kazao, “zajednički nastaviti raditi na ostvarivanju ciljeva napretka i razvoja BiH”.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/ Fokus.ba

– Predstoji nam ozbiljan i odgovoran rad. Predstoji nam jako puno posla i nemamo previše vremena za gubljenje. Želim da Predstavnički dom PSBiH u skladu s ustavnim nadležnostima da veliki doprinos u cilju stabilizacije političkih prilika u BiH, vrijeme je za novi zamah na euroatlanskom putu, vrijeme je za ubrzan socio-ekonomski razvoj i etabliranje i jačanje vladavine prava. Vrijeme je da prioritetno počnemo s usvajanjem reformskih zakona koji će voditi ovu zemlju naprijed, koji će biti usklađeni s pravnom stečevinom Evropske unije i očekujemo da ćemo tokom četverogodišnjeg mandata ispuniti sve naše obaveze koje nam preostaju iz prioriteta Mišljenja Evropske komisije i otvaranja pregovoračkih klastera za članstvo u Evrospkoj uniji. Svi znamo da bez jake i stabilne zakonodavne vlasti niti izvršna vlast ne može dobiti potreban zamah i podršku i zato se nadam da će ovo biti mnogo uspješniji i kvalitetniji mandat u odnosu na onaj prethodni. Zbog toga se nadam da ćemo u tom smislu svi zajedno raditi konstruktivno i u najboljem interesu građana BiH koji su nas izabrali u ovaj časni dom – kazao je Zvizdić u prvom obraćanju u ulozi predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH u novom sazivu.

Zvizdić je na današnjoj sjednici rukovodio i procesom imenovanja članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

U Komisiju su izabrani Nermin Mandra (SDA), Predrag Kožul (HDZBiH), Saša Magazinović (SDP BiH), Milan Dunović (DF), Nihad Omerović (Narod i pravda), Sabina Ćudić (Naša stranka), Jasmin Emrić (NES-Za nove generacije), Sanja Vulić (SNSD), Darko Babalj (SDS), Mira Pekić (PDP), Nenad Grković (Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića), Čedomir Stojanović (Demokratski savez-DEMOS), Milan Petković (Ujedinjena srpska) i Aida Baručija (Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad).

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić podsjetio je da je u roku od sedam dana potrebno formirati klubove poslanika, a nakon toga pristupiti izboru članova komisija ovog doma.

Iako se posljednjih dana često govorilo o sporazumu koji su stranke “Osmorke” potpisale s HDZBiH, današnje glasanje u Predstavničkom domu PSBiH pri izboru članova Kolegija pokazalo je da se navedenim strankama u ovom zakonodavnom tijelu na državnom nivou pridružio i SNSD, iako o tome nije potpisan nikakav sporazum.

Inače, današnje konstituiranje ovog doma i imenovanje Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara najbrže je do sada nakon općih izbora u izbornim godinama u BiH, a pomalo je iznenađujuće brzo imenovanje Kolegija i “iskristalisana” većina u kojoj je i SNSD, a da tome nisu prethodili, barem ne javni, dogovori i pregovori.