Naprave kućne izrade

Pet paketa bombi otkriveno u Španiji, pojačane mjere sigurnosti

spanija policija valencia unsplash

Rafael Perez, zamjenik ministra odgovoran za sigurnost, kazao je da su eksplozivne naprave kućne izrade poslane u smeđim paketima koji sadržavaju zapaljivi prah i stvaraju “iznenadne plamenove” umjesto eksplozije

Eksperti za demontiranje bombi onesposobili su peti paket bombi u četvrtak dok je Španija pojačala mjere sigurnosti kako bi se suprotstavila nizu eksplozivnih naprava poslanih visokorangiranim zvaničnicima, među kojima su premijer i ukrajinski ambasador u Madridu.

Početni pokazatelji ukazuju da je svih pet eksplozivnih paketa poslano unutar Španije, izjavio je zamjenik ministra unutrašnjih poslova novinarima.

Rafael Perez, zamjenik ministra odgovoran za sigurnost, kazao je da su eksplozivne naprave kućne izrade poslane u smeđim paketima koji sadržavaju zapaljivi prah i stvaraju “iznenadne plamenove” umjesto eksplozije.

Paketi su bili adresirani na čelnike institucija kojima su bili poslani.

Perez je kazao da je jedna od naprava detonirana, povrijedivši zaštitara u ukrajinskoj ambasasdi u Madridu, tri ostale su detonirali pripadnici snaga sigurnosti u kontroliranim eksplozijama i jedna je ostala netaknuta u istražne svrhe.

– Izgleda da su svi paketi bili poslani unutar zemlje, ali mi zasnivamo to na početnim vizualnim inspekcijama bez sveobuhvatnog tehničkog izvještaja – kazao je.

Perez je izjavio kako još nije nužno da se sazove sigurnosna komisija koja bi evaluirala povećanje nivoa terorističke prijetnje u Španiji, koji je već na drugom po visini stepenu prijetnje nakon islamističkih napada širom Evrope u protekloj deceniji, prenosi Reuters.