Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić – Wigemark: Stupanje na snagu SSP-a historijski trenutak

Zvizdic-Wigemark

Članstvo u Evropskoj uniji nije nešto što se “dobija na poklon”, na tome treba raditi i zaraditi takav status, poručio je danas šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Wigemark i Zvizdić sastali su se povodom današnjeg stupanja na Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa EU-om. Wigemark je kazao kako se radi o izuzetnom događaju i historijskom trenutku u odnosima EU i BiH.

Stabilnost i prosperitet

“Kao što sam rekao, ovo je historijski trenutak u odnosu Evropske unije i BiH. Stupanje na snagu Sporazuma je prvi korak u procesu pridruživanja zemlje EU i vodič za naše odnose. Nakon toga, u narednoj fazi slijedi usklađivanje zakonodavstava, i šalje poruku o stabilnosti i prosperitetu koji će omogućiti i dolazak investicija”, kazao je Wigermark.

Specijalni predstavnik Evropske unije za BiH ranije danas sastao se u Banjoj Luci sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom s kojim je također razgovarao o stupanju na snagu SSP-a. Wigemark je tom prilikom naglasio kako je uvjeren da BiH može podnijeti kredibilan zahtjev za prijem u članstvo EU. Wigemark se također sastao i sa predsjednikom Narodne skuštine RS Nedeljkom Čubrilovićem.

Govoreći o tim sastancima, kazao je kako se mora raditi zajedno na ostvarivanju ciljeva koji su na dobrobit građana BiH.

Zvizdic-Wigemark1

“Bio sam u RS-u i mogu reći da imam uvjerenja da i tamo imaju istu viziju, da radimo zajedno na ostvarivanju ciljeva. Mnogo puta smo ovo rekli, ali ovo je nešto što ide u korist građanima BiH. Mislim da su oni vrlo jasno iskazali svoje stavove prošle godine i mi smo ih čuli. Zato i mi sa svoje strane želimo vidjeti snažniji napredak”, kazao je Wigemark dodajući kako članstvo u EU “nije nešto što se dobija na poklon”.

“To je nešto što se mora zaraditi, a mi u tome dajemo podršku. Potrebna je politička volja, ali od svih čujem istu poruku, a to je da žele ostvariti napredak. Sve zemlje EU, njih 28 članica, stoji na raspolaganju pružiti podršku BiH”, poručio je šef Delegacije EU u BiH.

Sporazum koji je danas stupio na snagu, odnose EU i BiH podigao je na viši i kvalitetniji nivo, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. On je kazao kako će se njime otvoriti novi politički dijalog koji će ojačati odnose kroz brojna tijela koja se moraju formirati.

Rok od šest godina

“Svi nivoi vlasti bit će zastupljeni u budućem procesu vezanom za Sporazum. Potrudit ćemo se da se BiH dinamičnije približi EU u roku od šest godina. Sporazumom se moraju sklopiti i ugovori o regionalnoj saradnji u raznim oblastima. Ta saradnja donosi neophodnu stabilizaciju. Naši privrednici će moći koristiti sredstva iz fondova Evropske unije kako bi bili konkurentniji na tržištu”, kazao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, stupanje na stagu SSP-a će donijeti korist za BiH u domenu privrede i otvaranja novih radnih mjesta.

“Sporazum će imati direktne ekonomske koristi za BiH jer time pokazujemo naše opredjeljenje i spremnost da prihvatamo stečevinu EU, s time će doći i do otvaranja novih radnih mjesta. Pozivam sve vas, civilno društvo i građane da zajedno radimo na projektu realizacije Sporazuma kao i reforme koje moramo napraviti”, naglasio je Zvizdić te najavio formiranje ekonomske agende reformi koja će značiti oporavak bh. ekonomije.