Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Warner: Blatter najveća sramota FIFA-e

Jack-warner

Bivši dopredsjednik FIFA-e Jack Warner izjavio je za njemački magazin Stern da niko nije donio više sramote FIFA-e od njenog predsjednika Seppa Blattera te da je on trebao svoje mjesto prepustiti nekom mlađem.

Warner je među osumnjičenicima u američkoj istrazi o koruptivnim radnjama visokopozicioniranih čelnika Svjetske nogometne federacije (FIFA) koji je uz kauciju u četvrtak pušten iz pritvora u Trinidadu i Tobagu.

“Zašto se ne vode istrage u Aziji i Evropi? Zašto se ne istražuju Blatterovi postupci? Niko nije više osramotio FIFA-u od njega”, tvrdi Warner u intervjuu što ga je u ponedjeljak objavio njemački magazin Stern.

No, na direktno pitanje smatra li Blattera korumpiranim, Warner je izbjegao direktan odgovor.

“Znam samo ovo: pet puta zaredom je izabran za predsjednika FIFA-e. Je li korumpiran? Ne znam”, odgovorio je Warner kojeg američko pravosuđe optužuje za kriminalne radnje koje uključuju davanje mita do ukupnog iznosa većeg od 150 miliona dolara.

Jedna od optužbi ga tereti da je primio 10 miliona dolara mita kako bi lobirao za Juažnoafričku Republiku pri dobivanju domaćinstva Svjetskog prvenstva 2010. Južnoafrički dužnosnici u ponedjeljak su još jednom zanijekali da se radilo o mitu. Ministar sporta Fikile Mbalula rekao je da se radilo o novcu koju je uplaćen u procesu kandidature te da se nije radilo o novcu poreznih obveznika. Predsjednik Južnoafričkog nogometnog saveza Danny Jordaan rekao je da se radilo o novcu koji je uplaćen CONCACAF-u 2008. godine za poticanje razvoja nogometa u Sjevernoj i Središnjoj Americi.

Za razliku od Warnera koji smatra da se Blatter trebao povući i ustupiti svoje mjesto nekom mlađem, brazilska nogometna legenda Pele tvrdi da je Blatterov ponovni izbor “savršeno rješenje za nogomet” te da je Švicarac prava osoba za taj posao “zbog svog velikog iskustva”.