Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ZZO KS nije smio objaviti spisak gotovih zdravstvenih knjižica

elektronske zdravstvene knjizice

Na osnovu rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) u BiH Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo uklonio je, sa službene internet stranice, spiskove građana Kantona Sarajevo za koje su izrađene nove elektronske zdravstvene knjižice.

U obrazloženju Agencije dostavljenom Feni navodi se, između ostalog, da je Zavod na službenoj internet stranici objavio spiskove 200.000 građana Kantona Sarajevo koji su dobili elektronske zdravstvene knjižice, u svrhu njihovog obavještavanja da ih mogu preuzeti. Spiskovi sadrže prezime i ime, godinu rođenja i poslovnicu u kojoj se dokument može preuzeti.

Iz Agencije navode da objavljivanje osobnih podataka građana Kantona Sarajevo, putem službene internet stranice Zavoda, predstavlja proizvoljno miješanje u njihovu privatnost jer se isti cilj može postići na drugi način.

– Dostupnost osobnih podataka široj javnosti stvara mogućnost da se od različitih subjekata ti podaci iskoriste u bilo koju drugu svrhu, što je s aspekta Zakona o zaštiti osobnih podataka neprihvatljivo. Na ovaj način Zavod je, ne vodeći računa o zaštiti osobnih podataka, veliki broj građana izložio opasnosti da budu kontaktirani ili na drugi način ometeni u privatnom životu. Dakle, logično je i pitanje i odgovor da li su građani mogli biti obaviješteni o preuzimanju elektronskih zdravstvenih knjižica na drugi način, a ne objavljivanjem njihovih osobnih podataka na internetu – navodi se u obrazloženju.

Na internet stranici Zavoda 2. februara objavljeno je obavještenje osiguranicima u vezi sa rješenjem Agencije u kojem se, između ostalog, navodi da je elektronske zdravstvene knjižice moguće preuzeti u poslovnicama zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo radnim danom od 7.15 do 15.45 sati. Za preuzimanje tih knjižica potrebno je dostaviti identifikacijski dokument, staru zdravstvenu legitimaciju ili prijavnicu iz CIPS-a.

Osigurane osobe koje ne plaćaju izdavanje elektronske zdravstvene kartice, na osnovu Odluke o naplati elektronskih zdravstvenih kartica, potrebno je da dostave dokaz.

Informacije u vezi sa izradom, izdavanjem i korištenjem elektronskih zdravstvenih knjižica i njihovim korištenjem građani mogu dobiti od službenika Zavoda u svim poslovnicama.

Realizacija projekta elektronskih kartica u KS počela je 2013. godine podjelom kartica ratnim vojnim invalidima, civilnim invalidima i penzionerima.

Elektronska zdravstvena kartica izgleda kao kreditna kartica i vrhunski je način zdravstvene evidencije. Sadrži osnovne podatke o osiguraniku Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a umnogome će olakšati i pacijentima i ljekarima. Na taj način trajno bi trebao da bude riješen problem gužvi u zdravstvenim ustanovama.