Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog korupcije

Bivša predsjednica Južne Koreje osuđena na 20 godina zatvora

Najviši južnokorejski sud u četvrtak je potvrdio 20-godišnju kaznu zatvora za bivšu predsjednicu Park Geun-hye pod optužbama za korupciju koja je dovela do njenog pada, okončavajući zakonski proces i otvarajući mogućnost predsjedničkog oprosta

Park je postala prvi južnokorejski demokratski čelnik koji je svrgnut s vlasti kada je 2017. Ustavni sud podržao parlamentarno glasanje o njenom opozivu zbog skandala koji je također doveo do zatvorskih kazni za čelnike dvije vodeće korporacije u zemlji.

Kćerka vojnog diktatora, Park je preuzela dužnost 2013. kao prva predsjednica Južne Koreje. Ona je smijenjena nakon što je proglašena krivom za dosluh sa svojom bliskom saradnicom kako bi dobile desetke milijardi wona od velikih korporacija koje bi pomogle njenoj porodici i finansirale bi neprofitne fondacije u njenom vlasništvu.

Postupak protiv nje vođen je pred raznim sudovima, uključujući ponovno suđenje u julu prošle godine, ali je današnja presuda Vrhovnog suda da potrvrdi 20-godišnju kaznu zatvora i globu od 18 milijardi wona (16,83 miliona dolara) iscrpila sve njene zakonske opcije.

Park (68), koja je u zatvoru od 31. marta 2017., negira da je učinila bilo šta protuzakonito. Ona danas nije bila prisutna u sudnici.

Okončanje zakonskog procesa otvara put za predsjednički oprost, na koji njene pristalice pozivaju, prenosi Reuters.