Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosanski lonac na “Fish Festu” u Beogradu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na dunavskom keju, u Donjem gradu Kalemgdana večeras je počela tradicionalna manifestacija, deveta po redu, “Fish Fest“. Na otvaranju manifestacije, koja traje do 6. septembra, po prvi put učestvuju gosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i drugih prostora bivše Jugoslavije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je rekao da je “Fish Fest” najposećenija gastronomska manifestacija na nekoj rijeci u Srbiji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Ovo je prilika da promovišemo saradnju između zemalja u regionu“, istakao je Ljajić zahvalivši se gostima iz Sarajava koji su za ovu priliku spremili tradicionalni bosanski lonac.

Srbijanski minstar trgovine i tlekomunikacija je naveo da ovo jedna od 456 manifestacija koje se održavaju na Dunavu i jedna od 15 koja se nalazi na portalu Evropske turističke komisije, na kome se Evropa promoviše kao gastronomska turistička destinacija.

“Ova manifestacija ističe dva važna turistička potencijala, Dunav i gastronomiju. Turizam povezuje ljude. Dunav kao veliki turistički potencijal Srbije, samo u Beogradu i Novom Sadu, poseti oko 500 brodova sa 65 hiljada turista godišnje“, rekao je Ljajić.

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić je naglasio da je “Fish Fest” specifična manifestacija i da će se Grad Beograd truditi da ovu manifestaciju podržava i dalje, ne samo novčano, već i kroz promociju i logistiku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Zadovoljstvo mi je što ovde možemo da ugostimo i prijatelje iz Sarajeva, Crne Gore, Hrvatske i drugih gradova bivše Jugoslavije, što pokazuje da Beograd ponovo postaje pravi turistički centar regiona. Ovakve manifestacije su dobre za imidž grada, ali i povećanje turističke ponude. Mi smo grad koji može da živi od turizma, a da bismo u tome uspeli moraćemo da imamo više ovakvih događaja“, istakao je Vesić.

Udruženje hotelijera i restorana BiH je za sve goste pripremilo tradicionalni bosanski lonac koji su probali i gosti na otvaranju festivala. Prethodne večeri gastronomi su imali priliku da probaju bosanku pitu i burek.

Tokom susreta predstavnika Grada Beogarda i gostiju iz Sarajeva inicirana je ponovna saradnja općina Stari grad iz Beograda i Sarajeva.

“Fish Fest“ se održava od 2007. godine i specifičan je po spremanju ribje čorbe od šarana i ostalih vrsta rečnih, sveže upecanih riba.

Festival ima i prateći program za djecu pod nazivom “Deca sa Dunavom u srcu” u okviru koga će se prikupljati knjige za biblioteku obrenovačke osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj.

Takođe tokom trodnevnog gastronomskog festivala posjetioci će imali pirilke da posmatraju više koncerata i zabavnih programa.

Ulaz za sve posjetioce je besplatan.