Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brajović u Sarajevu: Zapadni Balkan ne smije ostati van evropskih integracija

bajrovic sarajevo
Foto: I.Kralj

Odnosi Bosne i Hercegovine i Crne Gore su prijateljski i nema otvorenih pitanja između ove dvije zemlje, poručeno je danas nakon sastanka članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, koji je doputovao u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Imali smo vrlo konstruktivan sastanak. Na tom sastanku smo konstatirali da su odnosi Crne Gore i BiH prijateljski i dobrosusjedski odnosi. Mi smo države koje nemaju otvorenih pitanja”, istakao je predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Šefik Džaferović.

Uputio je iskrene čestitke Crnoj Gori na prijemu u članstvo u NATO. Džaferović smatra da je to jako važno za Crnu Goru, ali da je to isto tako važno i za stabilnost ukupnog regiona.

“Želimo napredak Crnoj Gori na evropskom putu. Oni su poodmakli. Konstatirali smo da su naši bilateralni odnosi u svim sferama na vrlo visokom nivou, kako na političkom tako i na kulturnom. Postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa, veće investicije, ulaganja… Tu postoji određeni prostor. Nismo zadovoljni infrastrukturnom i komunikacijskom povezanošću između BiH i Crne Gore i snažan naglasak dajemo na izgradnju puta koji ide od Sarajeva preko Šćepan Polja do Podgorice i željezničke pruge koja ide od Čapljine, preko Trebinja do Nikšića”, poručio je Džaferović.

Na sastanku je konstatovano i to da su dvije države zaključile brojne sporazume, da su u fazi potpisivanja sporazuma o zajedničkom korištenju diplomatsko-konzularnih predstavništava. Džaferović je podsjetio da je zaključen sporazum o EU integracijama, a sporazum o državnoj granici koji je stabilizirao odnose je zaključen ranije.

Da su odnosi Crne Gore i BiH izvanredni i dobri složio se i Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda PSBiH.

“Danas smo posebno istakli potrebu unapređenja naše ekonomske saradnje. Saradnje na infrastrukturnim objektima što je vrlo važno za obje zemlje. Istakli smo i probleme sa kojima se susreće i jedna i druga država”, pojasnio je Čolak.

Brajović je nakon sastanka sa čelništvom bh. parlamenta kazao da saradnja Crne Gore i BiH stalno ide uzlaznom linijom i da ove dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja.

“Naši razgovori i danas će samo da doprinesu još intenzivnijoj saradnji. Uvijek govorim da politička saradnja, razgovori, parlamentarna diplomatija je ustvari uspješna onoliko koliko omogućava kvalitetniju ekonomsku saradnju i uspjeh, bolji život naših građana”, istakao je Brajović.

Mišljenja je da parlamentarna diplomatija svojom fleksibilnošću može da doprinese ubrzanijoj komunikaciji, otvaranju novih prostora za razgovor i bržem dogovaranju.

Brajović je izrazio zadovoljstvo onim što su postigli i postali članica sa NATO-a i “što su lideri u regionu kada su u pitanju integracije na putu ka EU”.

“Kad i ko god od naših susjeda želi da krene tim putem, mi smo tu da podijelimo sva iskustva. Kada su u pitanju evropske integracije, mislim da niko na Zapadnom Balkanu ne treba da ostane van toga. Na Zapadnom Balkanu nam ne treba nijedna crna rupa u tom integrisanju u evropski prostor”, dodao je Brajović.

Predsjednika crnogorske skupštine su ranije danas ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu dočekali članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predviđen je i sastanak Brajovića s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH (VM BiH) Denisom Zvizdićem, a nakon toga i sa članovima Predsjedništva BiH. Planirano je da se Brajović tokom posjete BiH sastane i sa dijasporom u Ambasadi Crne Gore u Sarajevu.