Ćamil Duraković: Bojim se da nećemo imati regularne izbore u Srebrenici

camil durakovic nova

Aktuelni načelnik Opštine Srebrenica i kandidat za novi mandat ispred probosanskih stranaka Ćamil Duraković je danas za Anadolu Agency (AA) rekao da građani ovog podrinjskog grada ne bi smjeli birati između samo dva kandidata.

Političke stranke iz bh. entiteta Republika Srpska će na večerašnjem sastanku u Srebrenici vjerovatno odlučiti o zajedničkom kandidatu koji će se na izborima u oktobru suprotstaviti Durakoviću.

“Nemam problema sa strankama koje koriste svoje demokratsko pravo da se udruže, da prave koalicije na konceptima udruživanja do boljeg i prosperitetnijeg života u smislu razvoja jedne opštine. Žao mi je što smo se podijelili navijački u smislu da više nije važno ko ima bolji program za razvoj ove opštine, nego je važno koliko imamo krvih zrnaca, ko je Srbin i ko je Bošnjak. Ovo mi liči na sve osim na demokratske izbore, jer očito to je više riječ o nekom popisu stanovništva, nego što su sami demokratski izbori”, rekao je Duraković.

Načelnik Opštine Srebrenica je rekao da svako ima pravo da se udružuje, ali da mu se ne sviđa koncept na kojem se udružuju stranke iz RS-a, samo da bi relativizirali priču o Srebrenici, koja je planetarna, senzitivna tematika, o kojoj svi trebaju obazrivije razmišljati kako bi živote ljudi relaksirali.

“Vidjećemo, ja sam uvjeren, žao mi je ako se to svede samo na dva kandidata, da to bude Ćamil Duraković kao Bošnjak i da bude neki, nebitno Dragan kao Srbin i samo nas dvojica nešto kao za i protiv, to malo vrijeđa svaku inteligenciju”, izjavio je Duraković.

Jedinstvo prosrpskih stranaka oko kandidata za načelnika bi moglo da dovede da Srebrenica nakon 16 godina ima načelnika srpske nacionalnosti.

Za predsjednicu Udruženja Majke Srebrenice Hatidžu Mehmedović ta činjenica je neprihvatljiva.

hatidza mehmedovic

“Srebrenica ne zaslužuje drugog načelnika dok ne izrastu neke generacije koje će izrastati u neke druge normalnije ljude, jer smo dobili iz brastva i jedinstva, dobili smo i agresiju, zločine, pa i sam genocid. Učitelji koji su nagrađeni slobodom, nagrađeni radnim mjestima, jakim funkcijama, kakvi će njihovi učenici da budu to treba da zabrinjava međunarodnu zajednicu”, rekla je Mehmedović.

Za večeras u 19 časova je zakazan sastanak devet stranaka iz RS-a u Srebrenici, kada će se definitivno znati ko će biti kandidat za načelnika Srebrenice i da li će to biti jedinstveni kandidat svih stranaka.