Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Austrija postavila kontrolu na granicu s Mađarskom

policija austrija

Austrijska policija jutros je uvela kontrole vozila na graničnim prijelazima iz Mađarske, a u pograničnom pojasu patroliraju i vojne patrole, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopćilo je da su pojačane mjere kontrole na granici sa Mađarskom uvedene zbog saznanja da i nakon zatvaranja balkanske migrantske na terenu djeluju krijumčari koji prevoze migrante.

Austrijske vlasti su kontrole na granicu sa Mađarskom postavile prošle godine s ciljem reduciranja broja pristiglih migranata, ali su kontrole uklonjene nakon nekoliko sedmica jer je Mađarska duž granice postavila bodljikavu žicu.

Uporedo s tim, austrijske vlasti najavile su da će pojačanu kontrolu uvesti i na granični prijelaz Brenner na granici sa Italijom kako bi spriječili novi val migranata.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka je najavio da će austrijske vlasti postaviti i bodljikavu žicu na granicu sa Italijom ukoliko italijanske vlasti ne poduzmu potrebne mjere za zaustavljanje migranata. Dodao je da je to pitanje nacionalne sigurnosti Austrije.

Jučer je na graničnom prijelazu Brenner došlo do sukoba između italijanskih aktivista i austrijske policije, a tom prilikom je slobode lišena jedna osoba.

Austrija je prošle godine pooštrila kontrole i na graničnom prijelazu Spielfeld na granici sa Slovenijom, te postavila zaštitnu bodljikavu žicu duž četiri kilometra te granice.