Akcija “Brist”: Uhapšeno 18 šumokradica, među njima i policajci

policija-privodjenje-hapsenje-akcija-sudska
Foto: Ilustracija

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo (KS) i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) su, na temelju naloga Tužilaštva KS-a, uhapsili 18 osoba na području Sarajeva i Konjica, osumnjičenih za krivična djela – udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave, šumska krađa i nedozvoljena trgovina.

– Osumnjičeni su od 2013. do 2017. godine organizirali i vršili nezakonitu sječu državne i privatne šume na području KS-a i HNK-a. Nakon nezakonite sječe šume vršeno je izvlačenje i nezakonita preprodaja drveta u enormnim količinama – kazala je Feni glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić.

Dodala je da su među uhapšenima i dva policijska službenika, koji se sumnjiče da su omogućavali nesmetan transport nezakonito posječenog drveta.

Radi se o akciji kojoj je prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva KS-a, a u sklopu koje su po nalogu ovog tužilaštva izvršeni pretresi na više lokacija.

– Nakon kriminalističke obrade u MUPKS-u, osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužilaštva KS-a i nakon što ih ispita postupajući tužilac, bit će odlučeno o daljnjim mjerama prema osumnjičenima – kazala je Bavčić za Fenu.