Predložen pritvor za 11 uhapšenih u akciji “Brist”, među njima i dva policajca

sarajevo-policija

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predložilo je pritvor za 11 lica uhapšenih u akciji “Brist” zbog nezakonite sječe šume na području Sarajevskog i Hercegovačko-heretvanskog kantona, te prodaje velike količine drveta, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić rekla je Srni da su među ovih 11 lica i dva policajaca, te da je za jednog predložen jednomjesečni pritvor, a za drugog mjere zabrane obavljanja policijskog posla.

Ona je objasnila da je za devet lica predložen pritvor zbog opasnosti da utiču na svjedoke, prikrivanja dokaza i opasnosti zbog ponavljanja krivičnog djela, dok je za dva lica pritvor predložen zbog opasnosti da ponove krivično djelo.

Zahtjev za određivanje pritvora upućen je Opštinskom sudu u Sarajevu.

Akciju “Brist” proveli su 11. maja pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U akciji je privedeno 18 lica osumnjičenih da su od 2013. do 2017. organizovali i vršili nezakonitu sječu šume na području dva kantona, te da je poslije sječe vršeno izvlačenje i nezakonita preprodaja drveta u enormnim količinama.

Uhapšenima je na teret stavljeno više krivičnih djela među kojima su udruživanje rada činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja, krivotvorenje isprava, šumska krađa i nedozvoljena trgovina. Uhapšenim policajcima na teret je stavljeno da su im omogućavali nesmetan transport.

Akciji je prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo.