Crna hronika

šteta od 650.000 KM

Akcija “Skripta”: Četiri osobe uhapšene zbog kompjuterske prevare i pranja novca

09/04/2021

U pretresima je pronađeno i oduzeto više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka (mobilni telefoni, kompjuteri, lap top kompjuteri, kompjuterska oprema, SIM kartice)

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske realizirali su operativnu akciju kodnog naziva “Skripta” sa ciljem otkrivanja i dokazivanja krivičnih djela “kompjuterska prevara” i “pranje novca”.

U okviru navedene akcije policijski službenici lišili su slobode četiri osobe i to: S.D. iz Doboja, D.P. iz Modriče, T.D. iz Laktaša i S.D. iz Prijedora, te izvršili na pretrese na šest lokacija na području Prijedora, Doboja, Modriče i općine Laktaši.

U pretresima je pronađeno i oduzeto više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka (mobilni telefoni, kompjuteri, lap top kompjuteri, kompjuterska oprema, SIM kartice).

Za navedene osobe postoje osnovi sumnje da su kreirali i koristili zlonamjerne programe, uz pomoć kojih su tokom 2020. godine neovlašteno pristupali M:tel-ovoj aplikaciji m:go, nakon čega su vršili dopunu većeg broja pretplatničkih kartica, da bi nakon toga lično ili angažirajući druge osobe podizali tako stečeni novac kroz sistem kladionica i finansijskih institucija, čime su pričinili materijalnu štetu u iznosu iznad 650.000 KM.

Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osoba lišenih slobode, saopćeno je iz MUP-a RS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.