Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija “Trezor” MUP-a RS: Uhapšena grupa okorjelih kriminalaca (FOTO)

akcija trezor (2)
Uhapšeni u akciji "Trezor"

Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji s Centrom javnom bezbjednosti Banja Luka i odjeljenjem Republičkog tužilaštva Republike Srpske, u okviru akcije Trezor razvijetlila je 11 teških krivičnih djela koja je počinila organizovana kriminalna grupa od 2004. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Darko Ćulum, direktor Policije RS, istakao je da je rasvjetljeno osam razbojništava pošta, banaka i transporta novca i tri krivična djela izazivanje opšte opasnosti.

Naglasio je da je rasvjetljeno djelo iz 2004. godine, razbojništvo u Tržnom centru Tropik u Prijedoru, gdje je materijalna šteta iznosila 81.000 KM, razbojništvo u Novoj Banjalučkoj banci gdje je šteta iznosila 18.000 KM. U Banjoj Luci je iz 2006. godine rasvjetljeno razbojništvo u Novoj Banjalučkoj banci, gdje je šteta iznosila 35.000 KM, 2007. godine Gospodarska banka, sa štetom od 2.500 KM, 2008. Pošte Srpske zaštitarska agencija “Centurion” 229.000 KM, kao i 2009. godine razbojništvo Raiffeisen banka, gdje je šteta iznosila 33.000 KM. Osim toga rasvjetljeno je i razbojništvo iz 2010. godine, u Banjoj Luci nad zaštitarskom agencijom Alfa security, pri čemu je šteta iznosila 572.000 KM, te iz 2011. godine – Komercijalna banka gdje je šteta bila 1.035.000 KM.

“U ranijem periodu za razbojništvo nad Komercijalnom bankom dva lica su osuđena, a sad utvrdili da su četiri lica direktno učestvovala u izvršenju krivičnog djela i jedno lice je bilo u organizaciji”, rekao je Ćulum.

Kada su u pitanju krivična djela izazivanja opšte opasnosti rasvjetljeno je djelo iz 2008. godine – ugostiteljski objekat “Kings” Mrđen Bojan – teška tjelesna povreda, iz 2009. godine bacanje eksplozivne naprave na vozilo oštećene Milanke Vučen, te 2009. godine ispred ugostiteljskog objekta “Sakers” bacanje ručne bombe.

Članovi grupe osumnjičeni za krivična djela su Meho Adrović, Nevenko Božičić, Đorđe Ćulum, Slaviša Ćulum, Dejan Došen, Aljoša Galić, Jovica Karać, Tomislav Knežević, Vinko Knežević, Miloš Mrđan, Milan Reljić, Siniša Straživuk, Vojislav Šešum i Radenko Žutić.

Jutros su uhapšeni Siniša Straživuk, Jovica Karać, Miloš Mrđan, Tomislav Knežević i Radenko Žutić. Potraga će biti raspisana za Vinkom Kneževićem, Dejanom Došenom i Nevenkom Božičićem.

“Postoje osnovi sumnje da su oni izvršili i veći broj teških krivičnih djela u prethodnom peroidu i istraga je u toku po svim tim slučajevima”, rekao je Ćulum.

Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, objasnio je da ovu grupu čini najmanje 15 osoba, od kojih je pet jutros lišeno slobode i da je tom prilikom izvršeno i sedam pretresa na lokacijama koje koriste te osobe.

“Prilikom pretresa pronađeni su oružje, eksplozivne materije, ručne bombe i druga sredstva za izvšenje krivičnih djela”, rekao je Ilić i dodao da će sutra biti predni uz izvještaj u nadležnost Republičkog tužilaštva, odjeljenja za organizovani kriminal.

Prema njegovim riječima, većina članova kriminalne grupe ranije je osuđivana za krivična djela, a većina ih je iz Banje Luke dok ima i osoba iz FBiH i okolnih država.