Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Trezor”: Straživuk optužio Reljića da je plaćeni ubica, ovaj mu odgovorio “Mrtav si”

sudjenje-trezor

Milan Reljić, ključni svjedok Republičkog tužilaštva Republike Srpske u predmetu “Trezor”, ponovo je saslušan u Okružnom sudu u Banjaluci, a ovaj put je na većinu pitanja odgovorio: “Ne sjećam se.”

U predmetu “Trezor” sada se sudi Siniši Straživuku, Jovici Karaću, Milošu Mrđanu, Tomislavu Kneževiću, Đorđu Ćulumu, Aljoši Galiću i Željku Pavloviću, piše BIRN.

Optužnica protiv pomenutih osoba je podignuta na osnovu izjave Reljića, koji je dobio imunitet od Tužilaštva.

Reljić je kazao da je njegova supruga Oksana u Moskvi i da će ovih dana doći u Srbac jer udaju kćerku. Sud je više puta pozivao Oksanu da svjedoči, ali je nisu mogli pronaći.

Prvooptuženi Straživuk je tokom ispitivanja upitao Reljića da li je 2010. godine bio na njegovoj slavi Jovandanu, na šta je svjedok odgovorio da jeste.

“Je li to godina kada si ubio Ruška Pajića?”, upitao je Straživuk, a zatim se obratio Sudskom vijeću riječima: “Gospodin je učestvovao u plaćenim ubistvima i teškim ubistvima u Zagrebu i Banjaluci.”

Danas je kao svjedok saslušana i Vera Klincov, Straživukova rodica, koja je rekla da on slavi Svetog Jovana i da je ona s njim pripremala slavu, na kojoj je bio prisutan.

“Siniša je uvijek prisutan na svojoj slavi. Sjećam se i da je 2010. godine bio na slavi i da nije izlazio. Tu godinu pamtim, jer je to zadnja godina kada je njegov otac bio sa nama, jer je bio bolestan”, ispričala je Klincova.

Prema optužnici, tog datuma je u krugu banjalučke firme “Metal” od radnika “Alpha Securityja” ukradeno 572.857 konvertibilnih maraka (KM).

Reljić je na današnjem ročištu optužio i Ćuluma da je on organizovao pljačku “Komercijalne banke”.

Na pitanje Ćulumovog advokata Darka Kremenovića koliko je njegov branjenik kazao da ima para u sefu, Reljić je odgovorio:

“Ćulum je rekao da je u sefu bilo dva ili tri miliona maraka, i bilo je toliko, samo ja nisam pokupio sve pare.”

Saslušan je još jedan svjedok Odbrane – Siniša Jungić, vlasnik pekare “Klas” – koji je potvrdio da poznaje Straživuka.

“Straživuku sam krstio kćerku i on me je svojevremeno upitao treba li mu radnika, te zatražio da zaposlim Reljićevu suprugu Oksanu”, kazao je Jungić.

Optuženi u predmetu “Trezor” se sumnjiče za niz razbojništava koja su počinili u periodu od 2008. do 2011. godine i u kojima su ukrali više od dva miliona maraka. Najveći plijen su uzeli iz “Komercijalne banke” u centru Banjaluke, gdje su ukrali više od milion maraka. Novac je ubrzo poslije pljačke pronađen.

Zanimljiva scena se desila na kraju suđenja. Straživuk je izjavio da mu je Milan Reljić, kada je izlazio iz sudnice, dobacio: “Mrtav si.” Advokati su zatim upitali republičku tužiteljku Živanu Bajić da li je to čula, na šta je ona odogovorila da nije.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. oktobar.