Akcija “Twins” i “Pismo”: Iskorištavali djevojke s Balkana i Ukrajine za prostituciju

sipa hapsenje
FOTO: Ilustracija

Po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) počeli su realizaciju lišenja slobode i pretresa u akcijama kodnog naziva „Twins“ i „Pismo“, saopćeno je iz Tužiteljstva.

Aktivnosti se realiziraju u koordinaciji, istobodno na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke i Austrije.

Predmeti u kojima istragu vodi tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, rezultat su višemjesečne međunarodne istrage na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, međunarodnu trgovinu ljudima, međunarodno vrbovanje radi prostitucije i pranje novca.

– Prikupljeni su dokazi da je skupina osumnjičenih iz BiH i Srbije iskorištavala težak položaj žrtava iz BiH, Srbije i Ukrajine, uglavnom djevojaka mlađe životne dobi, koje su iskorištavali za pružanje seksualnih usluga na području BiH, Austrije i Njemačke.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili kaznena djela u kontinuitetu u trajanju od najmanje dvije godine. Do sada je identificiran veći broj žrtava, državljanki BiH, Srbije i Ukrajine, među kojima je bilo i žrtava mlađih od 1994. godišta – kaže se u saopćenju Tužiteljstva.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su vršenjem ovih kaznenih djela ostvarivali nezakonitu imovinsku korist koja se mjeri stotinama tisuća eura.

U akciji u BiH, na području Sarajeva je lišeno slobode ili privedeno više osoba, a u Srbiji su istodobno lišene slobode tri osumnjične osobe.

Tužiteljstvo BiH i SIPA, zajedno s partnerima iz zemalja Europske unije (EU) pokazali su osposobljenost za borbu protiv najsloženijih oblika kriminala.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Hapšenje u Vogošći 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su, po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, realizirali operativnu akciju “Pismo”.

Na jednoj lokaciji na području Vogošće, izvršen je pretres objekta, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku i lišena je slobode jedna osoba zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo međunarodna trgovina ljudima i međunarodno navođenje na prostituciju.

Navedena osoba će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.