Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anto Niče prije krvavog pohoda pio s prijateljima

anto nice

Anto Niče (35) gotovo je 60 sati bio u bijegu. Nakon što je nožem izmasakrirao svoju majku Lucu (66), a potom i šogoricu Sandru (44) te brata Matka (46) u selu Suhača pokraj Livna, izgubio mu se svaki trag. Dva i po dana tumarao je Livanjskim poljem i planinskim prijevojima Vanj i Komoran.

Ali, jučer oko 4.30 sati došao je u selo Komorani, oko četiri i pol kilometra zračne linije udaljeno od mjesta zločina. Došao je svom prijatelju Jakovu V. On je, kao i Niče, registrirani ovisnik te su jedno vrijeme čak dijelili ćeliju. Jakov V. i Niče popili su kafu, razgovarali nekoliko sati te je Jakov V. pozvao policiju. Niče nije pružao otpor policajcima, koji su opkolili kuću oko 8 sati, piše Večernji list.

Niče je prije masakra u Suhači mjesec dana proveo iza rešetaka zbog porodičnog nasilja. U petak oko 9.45 sati izašao je iz mostarskog zatvora. Nešto kasnije, oko 16 sati, u Livno je stigao autobusom. Iduća tri sata pio je u Livnu s prijateljima

– Izašao je iz porodične kuće i predao se mirno policijskim službenicima, koji su ga potom priveli u PU Livno – rekao je jučer glasnogovornik MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak.

– Prvi je dojam da je osumnjičeni sve vrijeme bijega proveo na otvorenom i da nije imao ničiju pomoć. Vjerovatno više nije mogao podnijeti hladnoću u zoru, koja je posljednjih dana u Livnu, jer je temperatura padala do minus jedan stepen Celzijusa, pa je odlučio najprije se ispovjediti prijatelju, svjestan da se ne može vječno kriti. Kada je uhašen, bio je izuzetno miran i nije djelovao kao osoba koja ima zdravstvenih problema. Obrada još traje i tek trebamo utvrditi što je bio motiv tog okrutnog zločina – istaknuo je Ivica Vrdoljak.

Niče je prije masakra u Suhači mjesec dana proveo iza rešetaka zbog porodičnog nasilja. U petak oko 9.45 sati izašao je iz mostarskog zatvora. Nešto kasnije, oko 16 sati, u Livno je stigao autobusom. Iduća tri sata pio je u Livnu s prijateljima. Oko 19 sati neopaženo je ušao u porodičnu kuću. Najprije je ubio majku, koja je imala na desetke rana od noža na tijelu, a onda je pričekao da se pojave brat i njegova supruga. Oni su došli iz trgovine oko 21.30 sati. Na njih je također nasrnuo te je na kućnom pragu ubio Sandru, a teško povrijeđeni brat uspio je pobjeći do komšija.

[yuzo_related]

Matko Niče preminuo je oko 1.30 sati na putu prema splitskoj bolnici. Anto Niče nakon zločina pobjegao je preko polja u šumu, a putem je sa sebe bacio patike i košulju, a otarasio se i noža. Rodbina i komšije konačno mogu odahnuti jer je Anto prije odlaska u mostarski zatvor prijetio i njima.

Anto Niče višegodišnji je prijestupnik, a 2001. godine prvi je put policijski evidentiran, potvrdio nam je glasnogovornik Vrdoljak, te dodao:

– Tužiteljstvo je dobilo desetak kaznenih prijava protiv osumnjičenog, bilo je tu od nasilja u porodici, zatim posjedovanja droga, teških krađa i krađa i oštećenja tuđe stvari – kaže Vrdoljak.