Automafijaši koju su ranili policajca u Mostaru pobjegli u RS

mostar policija ranjavanje hubana

MUP HNK-a izuzeo je videosnimke s brojnih objekata, pretreseno je više lokacija. Tom prilikom u ruku je ranjen policijski službenik Đenan Hubana

U sjeni ubistva policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u Sarajevu ostao je pokušaj ubistva trojice policajaca iz Mostara. U sličnim okolnostima, tačno 50 dana prije tragedije u Sarajevu, zasad nepoznati počinilac ili više njih pucali su na policijsko vozilo u mostarskom naselju Južni Logor (u blizini bolnice “Dr. Safet Mujić”).

Tom prilikom u ruku je ranjen policijski službenik Đenan Hubana. Nakon dojave da se u objektu Dolina sunca nalazi više sumnjivih osoba u pokušaju krađe, policija je izašla na lice mjesta, gdje su zatečene četiri maskirane osobe tokom ulaska u automobil audi.

Lažne tablice

Nakon toga, kradljivci su otvorili vatru, a Hubana je zadobio teže povrede u predjelu ruke.

Prvi hitac pogodio je motor vozila, drugi je prošao kroz prednje staklo i policajca pogodio u predjelu lakta. Dva mjeseca kasnije opsežna istraga još nije rezultirala pronalaskom počinilaca.

MUP HNK-a izuzeo je videosnimke s brojnih objekata, pretreseno je više lokacija, ali to zasad nije dalo konkretan rezultat. Glasnogovornik MUP-a Ljudevit Marić ističe da je, ipak, ostvaren značajan pomak u istrazi, u koju su uključene i druge sigurnosne agencije u zemlji.

Sa detaljima, očekivano, nije želio u javnost.

– Istraga ne stoji u mjestu, kako su objavili pojedini mediji. Vjerujem da bismo uskoro mogli rasvijetliti slučaj, kaže Marić.

Na audiju su, saznajemo, bile otuđene tablice drugog vozila, a vozilo je iste noći snimljeno na lokacijama u RS-u. Zbog toga se pretpostavlja da izvršioci i ovog djela dolaze iz manjeg entiteta.

Hubani je, inače, smjena tokom koje je ranjen bila jedna od prvih noćnih u karijeri. Mladić koji je malo ranije položio zakletvu uspješno se oporavlja nakon zahvata na ruci urađenog nekoliko sati poslije ranjavanja. Iako smo željeli čuti i njegov osvrt na učestale napade na policiju, Hubanini nadređeni zamolili su da ga, u interesu istrage, ipak poštedimo.

– Kolege su profesionalno postupile. Po dolasku je blokiran put na način na koji su edukovani na akademijama i seminarima, nakon čega su lopovi otvorili vatru. Pretpostavka je da to nisu bili sitni kriminalci, dodao je Marić.

Na pitanje je li se nakon Hubaninog ranjavanja moglo i trebalo više raditi na suzbijanju aktivnosti automafije u BiH, čime bi se eventualno izbjegla i tragedija u Sarajevu, odgovorio je:

“Napada na policiju je bilo i ranije i bit će ih dok je naše časne službe. Atake ove vrste u HNŽ-u nismo imali duže od pet godina. U međuvremenu smo imali napade poput onih tvrdim predmetima na nogometnim utakmicama, ali se i tome uspjelo stati ukraj.”

Nađeno oružje

Ističe i da su centri poput Sarajeva i Mostara primamljivi za kriminalce koji su izvršili ubistva ili pucali na patrolu u Mostaru.

– Nedavno smo tokom rutinske kontrole u Mostaru pronašli naoružanje kod triju osoba od kojih nijedna nije bila iz Mostara, podsjeća Marić.

Ministar unutrašnjih poslova HNK-a Slađan Bevanda pohvalio je saradnju sa ostalim sigurnosnim agencijama u BiH u suzbijanju djelovanja automafije i napada na službenike. Kazao je i da u MUP-u HNK-a čine sve kako se napadi ove vrste ne bi ponovili.

– Učinili smo sve i kako bi kolega Hubana imao adekvatan medicinski tretman i oporavak nakon ranjavanja. Ukoliko bude potrebno, učinit ćemo i dodatni napor, kako ne bi osjećao posljedice ranjavanja, rekao je Bevanda.